Osječko-baranjska

OGLUŠILI SE I PREKRŠILI ZAKON!

Gradska vlast nema odgovor na optužbe djelatnika Unikoma

Prije nešto više od mjesec dana u redakciju STV-a stiglo je pismo koje potpisuju radnici osječkog Unikoma. U njemu se ukazuje na brojne nepravilnosti u toj tvrtki. Pismo su sa STV-a proslijedili gradonačelniku Osijeka Ivanu Vrkiću, direktoru Unikoma Davoru Viću i predsjedniku Gradskog vijeća Željku Požegi. No do danas, točno 30 dana nakon što su uputili mail, odgovor nisu dobili.

Predsjednik Gradskog viježa Požega i gradonačelnik Vrkić   FOTO:STV
Piše: Republika.eu

U pismu djelatnika Unikoma uz ostalo stoji da se zbog toga što se željelo zaposliti novog zaposlenika mijenjao pravilnik. Navodi se i kako u Unikomu radi previše ljudi i to prvenstveno u kancelarijama i još puno informacija o radu, odnosno neradu u ovom poduzeću. 

Pismo u cijelosti nisu željeli objaviti što, kažu, neće učiniti ni sada, dok ne dobiju odgovor nadležnih, odnosno Grada Osijeka i Unikoma.

Stoga su im prije mjesec dana uputili mail u kojem stoji:

"Molimo Vas da nam odgovorite je li točna informacija da se, kako bi se u UNIKOM-u zaposlio novi djelatnik koji je s radom započeo 26.11., mijenjao pravilnik? 

Molimo i informaciju o broju zaposlenika UNIKOMA do. 1. lipnja 2017. godine i trenutačni broj zaposlenika, odnosno koliko ih je zaposleno u UNIKOM-u i na kojim radnim mjestima?

U prilogu dostavljamo anonimno pismo djelatnika UNIKOM-a."

Odgovor do danas nisu dobili jer u Gradskoj upravi i Unikomu kao da smatraju da medijima, odnosno građanima nisu dužni odgovoriti na pitanja, premda se o nepravilnostima i zapošljavanjima u Unikomu po kuloarima priča već duže vrijeme. 

No, kako su to sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama dužni učiniti i kako bi građani Osijeka konačno dobili pravu infomaciju o zbivanjima u osječkom Unikomu za pomoć su se sa STV-a obratili i povjereniku za pravo na pristup informacijama. Vjeruju da će uskoro dobiti tražene informacije ili u suprotnom uputiti žalbu zbog nepostupanja tijela javne vlasti po zahtjevu za pristup informaciji.

Inače, Zakonom o medijima uređeno je Ustavom zajamčeno pravo novinara na informaciju sadržano u članku 38., stavak 3. Ustava Republike Hrvatske (NN 85/10, pročišćeni tekst). Sukladno članku 6. Zakona o medijima čelnik tijela ili glasnogovornik dužan je u primjerenom roku dati novinarima zatražene informacije, te odgovara za točnost danih informacija. Tijela su dužna davati točne, potpune i pravovremene informacije o pitanjima iz svog djelokruga.