Ostalo

TRADICIONALNI IZBOR SPORTSKIH NOVOSTI

Izabrani najbolji sportaši u 2018. godini

Na tradicionalnom 67. izboru Sportskih novosti za sportaše godine izabrani su najbolji u 2018. godini. Najbolje od najboljih izabralo je 322 sportska novinara i novinarki iz 54 redakcije. Titulu najboljeg sportaša dominantno je osvojio nogometaš Luka Modrić, koji je kao kapetan hrvatsku nogometnu reprezentaciju vodio do povijesne srebrne medalje na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Modrić je sakupio 299 glasova, a iza njega sa šest glasova našao tenisač Mate Pavić, a potom šahist Ivan Šarić s pet glasova.

SN izbor   FOTO:Marko Todorov / CROPIX
Piše: Media Servis

"U svakom smislu 2018. godina bila je fenomenalna. Sretan sam zbog svih tih stvari, zbog svih uspjeha. Današnjim danom zaokružujemo fenomenalnu 2018. godinu za hrvatski nogomet i općenito za hrvatski sport. U 2019. godini se trebamo fokusirati na ono što je ispred nas i pokušati ostvariti, u najmanju ruku, slične rezultate ako bude ikako moguće", rekao je Modrić.

Kraljica diska Sandra Perković proglašena je najboljom sportašicom. Najbolja hrvatska atletičarka obranila je titulu europske prvakinje, što joj je bilo peto uzastopno europsko zlato, a to nije uspjelo niti jednom atletičaru ili atletičarki te se tako upisala u povijest atletike. Perković je s 284 glasa nagradu osvojila sedmi puta zaredom, a ispred nje s osam trofeja najbolje sportašice u izboru Sportskih novosti nalazi se još jedino Janica Kostelić.

"Izuzetna mi je čast biti sedam puta proglašena najboljom sportašicom u izboru Sportskih novosti. Biti u društvu, prvenstveno ne sportaša, nego velikog čovjeka koji je ove godine osvojio sve što se osvojiti može i stajati rame uz rame s Lukom Modrićem, čovjekom koji je s izbornikom Zlatkom Dalićem ujedinio cijelu republiku Hrvatsku je jednostavno, kako oni vole reći u svom ritmu, neopisivo", izjavila je Perković.

Iza Perković našle su se ultramaratonka Nikolina Šustić i kuglačica Ines Maričić s 12 glasova. Hrvatska nogometna reprezentacija proglašena je najboljom momčadi. Vatreni su u 2018. godini osvojili srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Izabranici Zlatka Dalića sakupili su 264 glasa, dok je na drugom mjestu Davis Cup reprezentacija s 33 glasa, a braća Sinković su na trećem mjestu s 11 glasova.

"Najbolja, najuspješnija hrvatskog nogometa u povijesti i na nju smo ponosni, kao i na dobru godinu hrvatskog sporta općenito. Naravno da su igrači najzaslužniji i to moramo priznati. Hvala našem kapetanu i svima njima, na svim ovim priznanjima koji dolaze zbog rezultata na Svjetskom prvenstvu, zbog srebra. Pokazali smo jedan pravi put, jedan putokaz svima kako napraviti rezultat", objasnio je Dalić.

Treći put ukupno, a drugu godinu zaredom najboljom ekipom u Hrvatskoj proglašena je reprezentacija u samostrelu, koja je u prošloj godini osvojila 

"Velika je sreća u meni i radost što sam ovdje, jer je moja ekipa proglašena najboljom u 2018. godini. Ovo je samo poticaj za daljnji rad i trud te priznanje za sve što smo uložili u samostrel", zaključila je Valentina Pereglin.

Samostrel reprezentacija osvojila je 158 glasova, a iza njih se našao stolnoteniska ekipa Dr. Časl s 51 glasom i odbojkaška reprezentacija s 46 glasova.Posebnu nagradu nazvanu "Sportski pothvat za sva vremena" osvojili su veslači braća Martin i Valent Sinković, svjetski i europski prvaci u dvojcu bez kormilara, potom svjetski jedriličarski prvaci u klasi 49er braća Šime i Mihovil Fantela te hrvatska teniska reprezentacija koja je osvojila Davis Cup. Trofej za Fair play dodijeljen je Marinu Rantešu, biciklistu slobodnim načinom i osvajaču svjetskog kupa u BMX biciklizmu, koji je u utrci Svjetskog kupa svom najvećem konkurentu Loganu Martinu dao kotač sa svog bicikla nakon što je Australcu pukla guma. Na kraju je Martin zahvaljujući tome osvojio prvo, a Ranteš drugo mjesto.