Ostalo

SKUPŠTINA HNS-A

Zaključena najbolja godina hrvatskog nogometa

Redovna godišnja Skupština Hrvatskog nogometnog saveza u četvrtak je još jednom podsjetila na osvojeno drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, izbor Luke Modrića za najboljeg igrača svijeta te veličanstven doček nogometaša koji su postali simbol zajedništva, ponosa i patriotizma.

Suker i Dalic   FOTO:Ronald Gorsic / CROPIX
Piše: HINA

 "Zadovoljstvo mi je što ovu Skupštinu održavamo na kraju godine u kojoj su naši nogometaši osvojili drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, Luka Modrić je u svim anketama osvojio sva najvažnija individualna priznanja, a naš izbornik Zlatko Dalić, unatoč što je službeno izabran za drugog, za nas ostaje najbolji izbornik svijeta. Ovu godinu ćemo pamtiti i po veličanstvenoj podršci našim nogometašima na SP čiju je finalnu utakmicu protiv Francuske u izravnom TV prijenosu pratilo više od 900 milijuna gledatelja od kojih je većina svoje simpatije poklonila drugoj reprezentaciji po broju stanovnika koja je nakon Urugvaja igrala u finalima svjetskih prvenstava. Pamtit ćemo je i po sreći, zanosu i patriotizmu  hrvatskog naroda s kojim je pratio sve utakmice reprezentacije na SP i organizirao veličanstven doček u Zagrebu, ali i u svim drugim gradovima iz kojih su došli reprezentativci", kazao je predsjednik HNS-a Davor Šuker na godišnjoj Skupštini kojom je obilježio prvu godinu svog drugog četverogodišnjeg mandata na čelu HNS-a.

Skupština HNS-a ima 59 zastupnika, pozivi za sudjelovanje u njenom radu su upućeni na 57 adresa jer predstavnici Splitsko dalmatinske županije nisu izabrali svoje predstavnike, a u radu Skupštine sudjelovala 43 zastupnika koji su sve odluke donijeli bez jednog suzdržanog ili glasa protiv.

Tako je jednoglasno usvojen i financijski plan za 2019. godinu u kojoj je planiran prihod od 151 milijun kuna, a rashod 162,7 milijuna. Manjak od 11 milijuna kuna pokrit će se iz salda fonda odnosno iz viška sredstava iz ovogodišnjeg proračuna. Najveći su prihodi planirani od marketinga, televizijskih prava, opreme i ulaznica a rashodi na aktivnosti Saveza te kvalifikacijske i prijateljske utakmice svih reprezentacija. 

"Uložili smo oko 43 milijuna kuna u nogometnu infrastrukturu ove godine i svi naglašavaju da je to najbolje što smo mogli učiniti. Toga ne bi bilo bez predsjednika i IO-a koji su donijeli tu odluku o obnovi terena umjesto izgradnje kampa. To je najbolja i najveća investicija HNS-a od samostalnosti, dobili su pohvale UEFA-e i vjerujem da ćemo tako nastaviti. Prijedlog je da se sljedeće godine namjenski uloži 18 milijuna kuna u infrastrukturu amaterskog nogometa, kroz županijske saveze. Slažemo se i oko izgradnje vrhunskog stadiona u Zagrebu, čemu bismo mi dali svoju podršku, ali HNS na čelu s predsjednikom Šukerom želi da Hrvatska igra diljem zemlje, gdje god stadioni zadovoljavaju uvjete. Učinit ćemo sve da Hrvatska odigra utakmicu i u Splitu - ne postoji figa u džepu, želimo pomoći svima",  kazao je HNS-ov direktor natjecanja i infrastrukture Marijan Kustić.

Izbornik Zlatko Dalić ponovno je emotivno proživio prisjećanje na sjajne dane 'Vatrenih' u Rusiji poručivši kako se ostvarnim zajedništvo može do novih uspjeha u budućnosti.

"Te slike svaki puta izazivaju iste emocije, gotovo suze. To nikad neće proći. Iza nas je najveća godina hrvatskog nogometa, za koji su najzaslužniji igrači hrvatske reprezentacije i hvala im na tome. Hvala Hrvatskom nogometnom savezu na podršci, pomoći i suradnji bez koje ne bi bilo moguće to sve napraviti. Prije svega hvala Savezu i predsjedniku na povjerenju koje ste mi ukazali da vodim ovu reprezentaciju - to je tada bila jako hrabra odluka. Ovo nije moj uspjeh, uspjeh samo igrača, već svih nas i svih vas - svi živimo nogomet i radimo za nogomet. Hrvatska mora biti iznad svih nas", zaključio je.

Član Skupštine Stipe Doljanin uputio je apel predsjedniku Šukeru i članovima izvršnog odbora HNS-a da jednu od kvalifikacijskih utakmica za Euro u 2019. reprezentacija odigra u Splitu. 

"Mi smo za sada odredili samo da se prva utakmica protiv Azerbajdžana igra u Zagrebu, a  za sve ostale, dakle protiv Walesa, Slovačke i Mađarske još nismo odredili domaćina, ali su u konkurenciji Rijeka, Osijek, Pula, pa i Split s tim što moram naglasiti da bi u stadion Poljud trebalo investirati kako bi ispunio stroge kriterije UEFA-a. Uvijek sam govorio da želimo reprezentaciju u Splitu. Vidjeli ste da građani Splita i stanovnici Dalmacije vole reprezentaciju. Možemo predstavnike Hajduka pozvati na iduću sjednicu Izvršnog odbora HNS-a, ali nećemo pristati na nikakve ultimatume", rekao je predsjednik HNS-a koji smatra da izbor Tomislava Svetine na mjesto predsjednika Zagrebačkog nogometnog saveza neće utjecati na odnose unutar HNS- a.

"Ja sam prošle godine izabran za predsjednika HNS-a i na tom mjestu ću biti još tri godine i na razočarenje mnogih od vas tek ćemo tada moći govoriti o novim imenima za mjesto predsjednika ili glavnog tajnika HNS-a", rekao je Šuker na konferenciji za novinare nakon Skupštine HNS-a.