Društvo

BOŽIĆNA PASTIRSKA PORUKA

Nadbiskup Hranić: Ne dopustiti da ijedno dijete ostane uskraćeno za dom zbog manjka udomitelja

Svoju ovogodišnju božićnu pastirsku poruku nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić u cijelosti je u ponedjeljak posvetio važnosti udomljavanja, odnosno posvajanja djece, ističući kako hrvatsko društvo ne smije dopustiti da ijedno dijete ostane uskraćeno za toplinu doma zbog nedostatnog broja udomitelja.

Nadbiskup Hranić   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / Hina

  Nadbiskup Hranić je tijekom susreta s novinarima slavonskih redakcija u đakovačkom Nadbiskupskom domu svoju poruku naslovio "I porodi sina svoga, provorođenca, povi ga i položi u jasle jer za njih nije bilo mjesta u svratištu".

 "Udomiti ili posvojiti dijete izvrstan je, povlašteni oblik slavljenja Božića, po svakom takvom djetetu Bog ulazi u našu obitelj", rekao je, povukavši paralelu nadolazećeg Božića, odnosno slavlja Isusova rođenja i djece kojoj je potrebno otvoriti srce i svoj dom kroz udomljavanje.

Prihvaćanje djeteta odvojenog od roditelja dragocjeno je svjedočanstvo kršćanske vjere i služenja Bogu.

 Ustvrdio je kako je prihvaćanje djeteta odvojenog od svojih bioloških roditelja dragocjeno svjedočanstvo kršćanske vjere i služenja Bogu.

 Hranić je naglasio kako božićni Isus sa sobom dovodi i sve one za koje u suvremenom svijetu nema mjesta, koji nailaze na zatvorena vrata. Među njima su, kazao je, i djeca koja su poradi raznih okolnosti bez roditeljskog doma zbog smrti roditelja, zbog njihove bolesti ili nemogućnosti da se za njih brinu, zbog ovisnosti ili teško narušenih bračnih i obiteljskih odnosa.

 Dodao je kako socijalni radnici tu djecu smještaju u domove za nezbrinutu djecu i mlade, poduzimajući sve mjere kako bi se prevladale obiteljske poteškoće i omogućio njihov povratak u biološku obitelj. Kad povratak nije moguće ostvariti, pokušavaju im, naveo je, naći udomiteljsku obitelj ili, ostvare li se za to svi potrebni preduvjeti, roditelje usvojitelje.

 Nadbiskup Hranić poručio je kako u svjetlu božićnog otajstva ne možemo ostati ravnodušni ni prema sve nepovoljnijim demografskim kretanjima i biološkom starenju hrvatskog naroda, ponajviše zbog zatvorenosti daru života, ali i različitim oblicima služenja, među kojima je posebno istaknuo prihvaćanje duhovnog majčinstva i očinstva. 

 "Ne bismo smjeli stoga dopustiti da ijedno dijete ostane uskraćeno za toplinu obiteljskog doma zbog nedostatnog broja udomitelja", naglasio je.

Zbog previše egoizma, sebičnosti i komocije obitelji su nam s malo djece

 Ocijenio je da su nam zbog previše egoizma, sebičnosti, komocije obitelji male, s malo djece, a zamoljen za komentar nedavnog usvajanja Zakona o udomiteljstvu rekao je da pozdravlja donošenje svakog zakona koji potiče udomiteljstvo i posvajanje.

 Dodao je kako ga je na isticanje ove teme potaknuo prošlogodišnji posjet Centru za socijalnu skrb u Slavonskom Brodu gdje je, kaže, vidio muku socijalnih radnica koje su ponekad prisiljene zbog teških, tužnih događaja u nekoj obitelji hitno udaljiti i odvojiti dijete od roditelja, barem dok se ne smiri situacija.

 "One su u velikoj muci - nemaju kamo s tom djecom jer su domovi pretrpani, pa ih povedu kući. Iznijele su tu poteškoću i pitale bismo li mi kao nadbiskupija mogli pomoći. Svi smo svjesni da je i prosječna obitelj daleko bolji odgajatelj nego što je to ne znam kako savršena ustanova", ustvrdio je Hranić. No, dodao je, kada se dogodi nasilje, nesklad u obitelji, potrebno je odvojiti djecu od roditelja da to i osigurati im barem privremeni boravak.

 Novinare je zanimao i njegov stav o nastavku zabrane istospolnim zajednicama da udomljavaju djecu, na što je kazao kako one time nisu diskriminirane.  

Homoseksualci su često diskriminirani, ali ne zbog udomljavanja djece - dijete je utjelovljenje ljubavi oca i majke

 "Ja bih htio igrati nogomet za Hrvatsku i zabijati golove. Jesam li diskriminiran zato što me neće uzeti izbornik kad se prijavim? Dijete je utjelovljene ljubavi oca i majke i zato treba prisutnost njih oboje", istaknuo je.

 Naglasio je kako nije ni protiv koga, da poštuje dostojanstvo svake ljudske osobe, da je svjestan kako su osobe s homoseksualnim sklonostima često doista diskriminirane te mu je neprihvatljivo da netko trpi nasilje samo zato što ima takve sklonosti, "osim ako to baš prakticira u javnosti i izaziva tu istu javnost, onda to mogu - ne odobravam - ali mogu razumjeti".

 "Žalosti me kada čujem da netko samo zbog svojih sklonosti doživi nasilje. To nije put, ali s druge strane, moramo voditi računa o dobrobiti djeteta. Ako ono mora otići od svojih bioloških roditelja, onda to dijete zavrjeđuje normalnu, običnu, prosječnu obitelj koja počiva na bračnom zajedništvu oca i majke", poručio je đakovačko-osječki nadbiskup.

To što se događa u Saboru je sramota

 Upozoravajući na sve više nasilja u hrvatskom društvu, Hranić je prozvao vlasnike medija da su "uvelike odgovorni time čime hrane narod", a prozvao je i saborske zastupnike zbog njihova ponašanje u sabornici.

 "U svakom parlamentu zna biti tenzija, povišenih tonova, ali mi se čini da je već duže naš Hrvatski sabor prevršio svaku mjeru. To što se događa u njemu je sramota. Njihovo međusobno obasipanje uvredama, i to je nasilje. Oni koji ulaze u Sabor morali bi biti ljudi visoke moralne razine", rekao je.