EU

TRAŽE OD VLADE TEMELJITU ISTRAGU

U EU parlamentu rasprava o hrvatskoj policiji i migrantima: ‘Morat ćete dati pojašnjenje‘

Jesu li hrvatski pogranični policajci zlostavljali migrante na granici s BiH i tako kršili njihova ljudska prava? O tome je danas raspravljao i Europskih parlament. Povjerenik Europske komisije Vytenis Andriukaitis kazao je da od naše Vlade očekuje odgovore, pozivajući se i na upozorenja pučke pravobraniteljice Lore Vidović.

EU parlament   FOTO:Pixabay
Piše: Media Servis

 Povjerenik Komisije ozbiljno je shvatio izvješće o kršenju prava migranata.

"Uvjereni smo da će hrvatske vlasti ove optužbe shvatiti ozbiljno te provesti brzu i temeljitu istragu. Od svih službenika pogranične policije, u svim zemljama članicama Unije, očekuje se da obavljaju svoje dužnosti tako da u cijelosti poštuju temeljna ljudska prava."

Štititi tako dugu granicu nije lako, istaknuli su hrvatski eurozastupnici Ivan Jakovčić i Ruža Tomašić.

"Šizofrena situacija u kojoj se Hrvatska nalazi. S jedne strane Hrvatsku se proziva zbog činjenice da izgleda nije bilo sve najbolje kad govorimo o tretmanu izbjeglica, a s druge strane obaveza štićenja granica Europske unije."

"Migranti borave u nehumanim uvjetima, a osnovnih potrepština i medicinske pomoći nedostaje. Težak položaj tjera ih na prodor u Hrvatsku koja s BiH dijeli dugu i vrlo poroznu granicu. Unatoč velikim naporima hrvatske policije migrantske skupine sve češće prodiru u Hrvatsku, a domaće stanovništvo žrtva je krađa i provala."

Hrvatsku je za nehuman odnos i kršenje ljudskih prava migranata, najglasnije napala portugalska eurozastupnica Albiol Guzman, pozivajući se na izvješća organizacija za ljudska prava o postupanju hrvatske policije uz granicu.

"Human Rights Watch već je upozorio na nasilje policijskih snaga prema migrantima. A protiv aktivista koji na to upozoravaju vode se kazneni postupci i zastrašuje ih se."

"Koristite li vi ovu temu za vašu osobnu promociju i koristite li sudbine ovih tužnih, jadnih migranata za vašu osobnu promociju. Kad se radi o Hrvatskoj, Hrvatska provodi sve mjere koje su antikriminalističke", odgovorila je zastupnica Dubravka Šuica.

Ministar unutarnjih poslova Božinović i premijer Plenković u više su navrata odbacili prozivke o tretmanu prema migrantima, ali Bruxelles sve nadgleda i očekuje nova pojašnjenja.