Gospodarstvo

MJERE RURALNOG RAZVOJA

Sabor donio zakone o poljoprivredi te za okrupnjavanje uzgajivača domaćih životinja

Hrvatski sabor donio je u petak Zakon o poljoprivedi kojim se uređuju ciljevi i mjere poljoprivredne politike te stvara okvir za njihovo provođenje.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: HINA

 Mjere poljoprivredne politike su mjere ruralnog razvoja, mjere izravne potpore, uređenja ili organizacije tržišta poljoprivrednih proizvoda i druge mjere kojima se ostvaruju ciljevi poljoprivredne politike.

 Te se mjere financiraju iz EU fondova, državnog i proračuna lokalnih jedinica te donacija i drugih izvora.

 Zakon jasnije uređuje pojmove u sustavu doniranja hrane te daje temelj za donošenje Plana za sprječavanje i smanjenje nastajanja otpada od hrane

 Uređuje i način sudjelovanja Hrvatske u donošenju međunarodnih standarda za hranu Codex Alimentarius, kojima je glavni cilj zaštita zdravlja potrošača i osiguranja poštenih postupaka u trgovini hranom.

 Jasnije propisuje i skraćuje rokove u postupcima registracije i zaštite naziva poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

 Sabor je donio i Zakon o uzgoju domaćih životinja čiji je cilj potaknuti udruživanje i okrupnjivanje uzgajivača. Osnovni mu je koncept omogućiti osamostaljivanje uzgojnih udruženja i organizacija u provedbi uzgojnih programa.

 Izmijenio je Zakon o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji čime su, prema uvjeravanjima Vladinih predstavnika, stvoreni dobri temelji za daljnje ulaganje u obnovljive izvore energije.

 Zakon donosi promjene za građane i njihovo sudjelovanje u energetskoj tranziciji. Uvodi se kategorija postrojenja za samoopskrbu isključivo namijenjena kućanstvima.

 Svako kućanstvo koje ima primjerice sunčanu elektranu moći će u kalendarskoj godini, ukoliko ne proizvodi više nego troši, ostvariti pravo platiti naknadu za korištenje mreže i obnovljive izvore, samo na višak potrošene energije.

 Ta je mjera prvenstveno namijenjena građanima koji cijele godine žive u svojim objektima i odluče instalirati sunčanu elektranu snage primijenjene njihovim potrebama.

 Utvrdi li se pak da se radi o prevelikoj proizvodnji na godišnjoj razini, po isteku kalendarske godine, ti će kupci automatsku biti svrstani u grupu onih s vlastitom proizvodnjom koja se obračunava na mjesečnoj razini, objasnio je državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša Ivo Milatić.

(Hina)