Osječko-baranjska

TRIDESETAK IZLAGAČA NA TEHNICOOLUM-U

U Osijeku otvoren prvi sajam tehničke kulture u Hrvatskoj

Na Pampasu u Osijeku je u petak otvoren Sajam tehničke kulture TEHNICOOLUM, prvi takav sajam u Hrvatskoj na kojem će do 8. prosinca sudjelovati tridesetak izlagača.

U Osijeku otvoren TEHNICOOLUM, prvi sajam tehničke kulture u Hrvatskoj   FOTO:facebook.com/OsjeckiSajamdoo
Piše: HINA

 Otvarajući TEHNICOOLUM predsjednik osječkoga Gradskog vijeća Željko Požega izrazio je zadovoljstvo što je, nakon nedavnoga prvog Sajma dronova Osijek dobio još jedan novi sajam, koji će, kako vjeruje, zaživjeti i postati tradicionalan.

"Učenicima koji su u velikom broju došli sudjelovati na radionicama poručujem neka se drže tehničke kulture i tehničkih znanosti jer to je budućnost i to su sigurna radna mjesta”, istaknuo je Požega.

 Direktor gradske tvrtke Osječkoga sajma Alen Vukašinović rekao je kako pokretanjem Sajma tehničke kulture žele najmlađima, ali i odraslima koji to žele "otvoriti prozor u novi svijet - u svijet STEM znanosti i popularizirati tehničku kulturu".
Dodao je kako TEHNICOOLUM nije klasični prodajni sajam, nego "radno-edukativni jer se temelji na održavanju velikog broja besplatnih radionica, predavanja i izložaba".
 
"Sajam smo organizirali kako bismo podigli interes građana za STEM područje i sve što ono nudi. Pripremljeno je više od dvadeset različitih kreativnih radionica na kojima posjetitelji mogu sudjelovati besplatno, a sve što izrade na radionicama mogu ponijeti kući. Na sajmu je tridesetak izlagača, a tijekom dva dana, koliko će trajati, očekujemo više od 5000 posjetitelja", rekao je Vukašinović.
 
Sajam je podupro i osječko-baranjski dožupan Goran Ivanović, koji je rekao kako županija u suradnji s Gradom želi pridonijeti razvoju STEM znanja na svojem području.
 
"Razvoj na tom području nam je potreban kako bismo bili i uspješnija županija i država. Zajednice tehničke kulture su inkubatori budućih inženjera i programera, svih onih koji će pridonositi tome da svi zajedno budemo naprednije društvo i mogu samo obećati da će županija na svojem području i dalje financijski podupirati rad zajednica tehničke kulture", istaknuo je Ivanović.
 
Pokrovitelji tog sajma su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Grad Osijek i Osječko-baranjska županija.
 

(Hina)