Gospodarstvo

JOŠ NEMA STRATEŠKOG PARTNERA

Radnici Uljanika i dalje u štrajku, dopustili rad kooperantima

Radnici Uljanika u štrajku su već četvrti dan. Na jučerašnjem sastanku u resornom ministarstvu nisu dobili konkretne odgovore o restrukturiranju kao ni jamstvo da će dobiti plaće za listopad i studeni. No, štrajkaški odbor danas je ipak odlučio dopustiti rad kooperantima na polarnom kruzeru koji se gradi za australskog naručitelja.

Uljanik   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

Štrajk u Uljaniku se nastavlja. Nezadovoljstvo radnika je veliko, kaže predsjednik sindikata Boris Cerovac.

"Osim što su blagdani, imaju oni i drugih dugova koje moraju podmirivati, kao što su krediti za nekretnine, stanove i aute. Na kraju krajeva, treba nešto i jesti i kupiti za djecu. Ima tu puno toga što treba podmiriti, a nema se čime", poručio je Cerovac.

No, štrajkaški odbor ipak je odlučio dopustiti kooperantima rad na polarnom kruzeru. Cerovac objašnjava da nisu imali izbora.

"Možemo samo tražiti da ne rade naši radnici, zakonski ne možemo mi odrediti kooperantima hoće li raditi ili ne. S te strane mi im nismo ni zabranili ni dopustili da rade", rekao je Cerovac.

Sindikalist Đino Šverko nezadovoljan je ishodom jučerašnjeg sastanka s pomoćnikom ministra Horvata jer, kaže, nisu dobili potvrdu da će država pomoći pri isplati plaća za rujan i listopad.

"Rekli su da oni ne smiju, da bi ta jamstva koja bi dali, od Europske komisije, bila smatrana nelegalnom potporom. Mi smo u Ministarstvu zamolili da se premijeru prenese da smo u velikim problemima jer u Puli se naprosto ne može živjeti sa 2751 kunom, koliko iznosi minimalac", rekao je Šverko.

U međuvremenu, IDS-ovac Tulio Demetlika ponovno proziva Vladu da nije učinila dovoljno za spas Uljanika.

"Vidimo na koji se način prepucava Ministarstvo gospodarstva - prvo imamo strateške partnere, pa nemamo. Činjenica je da radnici iz Uljanika svakim danom odlaze, neizvjesnost je velika, ne znaju hoće li biti neka otpremnina ili neće. Jednostavno, prepušteni su sami sebi", rekao je Demetlika.