Osječko-baranjska

ZAVRŠENA OBNOVA

Osječki Sakuntala park za Dan grada zasjao u novom sjaju

Najpoznatiji osječki secesijski park u samom središtu grada, Sakuntala park za Dan grada Osijeka zasjao je u novom sjaju. Završena je, naime obnova parka vrijedna gotovo četiri milijuna kuna i koja je trajala pet mjeseci, a u okviru koje je zanovljeno skoro sve što čini ovaj osječki park prepoznatljivim.

Osječki Sakuntala park za Dan grad zasjao u novom sjaju   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Junakinja povijesne indijske priče koja krasi grad Osijek već više od cijelog stoljeća nakon manjeg make overa ponovno je spremna čuvati park po kojem je dobila ime. U okviru obnove parka izgrađena je i nova sjenica, uređeni su hortikultura i puteljci, postavljena je nova rasvjeta, klupe i info ploča, a sfinge koje su krasile istočni ulaz parka premještene su na južni dio. U osječkoj gradskoj upravi kažu kako je novi izgled parka utemeljen na dokumentima iz vremena kada je Sakuntala nastala.

"Replika najbliže onom prethodnom stanju u vrijeme kada je ovaj park nastajao. S njim smo dobili jednu novu dimenziju, započinjemo secesijski niz ovdje, zatim se produžuje uz niz lijevo prema zgradama, pročeljima i čine najljepši i najduži secesijski niz ovdje u Hrvatskoj, pa ja bi se usudio reći i u Europi", rekao je gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić.

Sakuntala Park obnovljen je u okviru EU projekta prekogranične suradnje pod nazivom «S.O.S. - turistička ruta Secesija - Osijek – Subotica». Grad Subotica je kao glavnu aktivnost izradio projekt obnove njihove znamenite secesijske gradske kuće, a Osijek je odlučio urediti park koji je dio gradske avenije s najdužim secesijskim nizom zgrada u Hrvatskoj, kao i njegovu okolinu.

"Naravno, ovaj projekt uključuje i infrastrukturni dio gdje smo mi morali odraditi dio nove cijele komunalne infrastrukture u i okolo parka uklljučujući na kraju i parkiralište, javnu rasvjetu, nabavku urbane opreme, vidite da imamo nove klupe, nove koševe, nove svjetiljke, naravno sustav navodnjavanja i ono što je najvažnije u svakom parku, znači zelenilo", kaže pročelnica UO za programe EU Grada Osijeka Kornelija Mlinarević.

No, nisu svi podjednako zadovoljni novim izgledom poznatog osječkog secesijskog parka. Tijekom posljednjih mjeseci trajanja radova brojni Osječani požalili su se na rušenje pojedinih stabala, premještanje čuvenih osječkih sfingi, a najviše primjedbi bilo je na uklanjanje bisti osječkih velikana iz parka.

"Mi smo u svakom slučaju intervenirali, pomakli smo te biste jer one nisu pripadale kroz povijest u ovom parku i mi pripremamo, imat ćemo jedan pozivni natječaj s arhitektima, sa stručnjacima razgovarati, ima nekoliko ideja, izabrat ćemo onu koja je najbolja jer u svakom slučaju te biste, to su naši velikodostojnici koje mi nismo zaboravili, stavit ćemo ih tamo, na najbolje mjesto u gradu Osijeku jer oni to zaslužuju", kaže Vrkić.

U okviru obnove parka maknuti su i okviri za kino plakate sa zapadne strane Sakuntale, a iako oni koji ne znaju njihovu važnost možda njihov nestanak neće ni primijetiti, stariji Essekeri sjećaju se kako je upravo "kod plakata" bilo poznato osječko okupljalište. Gradonačelnik Vrkić kazao je kako se prema odluci konzervatora okviri nisu uklapali u izgled novog parka. Dodao je kako su u gradskoj upravi otvoreni za prijedloge, te kako će razmotriti vraćanje plakata ukoliko većina građana bude to željela. No, u Kinematografima Osijek kažu kako su kino plakati dio parka barem od 1947. godine, te kako ih nitko nije niti pitao, niti obavijestio o njihovom uklanjanju.

"Iskreno ne želim vjerovati da je to uklonjeno s namjerom, odnosno da nam netko želi poslati poruku da niti ta plakatna mjesta, a niti ta kina trebaju imati svoju funkciju. Vjerujem da to nije bila nama poruka, nego se radi o slučajnoj pogrešci koju ćemo uskoro i jako, jako brzo ispraviti", rekla je direktorica Kinematografa Osijek Marijana Bošnjak.

Dodala je i kako građani sve češće pitaju za plakate s obzirom da je to mjesto bilo najfrekventnije okupljalište Osječana u parku prije njegova uređenja, kao i kiosci koji su, za razliku od okvira za plakate vraćeni na staro mjesto nakon završetka radova. U osječkim Kinematografima kažu kako su već kontaktirali gradsku upravu glede ovog pitanja, te sada čekaju na odgovor, ali pripremaju i druge korake.