Osječko-baranjska

PROMETOVAT ĆE ČETIRI PUTA TJEDNO

Nakon četiri godine ponovno željeznička linija Osijek-Pečuh

Nakon četiri godine ponovno je uspostavljena željeznička linija Osijek – Pečuh. Obilježena je promotivnom vožnjom vlaka povodom Dana grada Osijeka, a redovna linija između ova dva prijateljska grada kreće za tjedan dana.

Nakon četiri godine ponovno željeznička linija Osijek-Pečuh   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Na trošnom osječkom željezničkom kolodvoru netipična gužva za nedjeljno prijepodne. Iako su Pečuh i Osijek dva grada koji su blizu jedan drugome, dijele brojne sličnosti i zajedničke interese, posljednje četiri godine nisu imali redovnu željezničku liniju.

"Ponovno uspostavljamo liniju prometnu između grada Osijeka i Pečuha, između dva prijateljska grada, dvije države. Meni je to zadovoljstvo što napokon uspostavljamo tu komunikaciju jer nema prijateljstva bez redovnog međusobnog komuniciranja i ljudi, a posebice roba", rekao je gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić.

"Ja sam uvijek bio mišljenja da se kvaliteta naših odnosa i komunikacije odlučuje na tome koliko kvalitetno mogu komunicirati građani naših gradova i to će se današnjim danom svakako poboljšati i dići na jednu višu razinu", rekao je gradonačelnik Pečuha Zsolt Pava.

Od 9. ovoga mjeseca linija će redovno prometovati četiri puta tjedno. Za sada se presjeda u Belom Manastiru, ali će se nastojati i to pojednostaviti, čulo se pred polazak promotivne vožnje.

"Suradnja na gospodarskom, na prometnom, na znanstvenom, na svakom drugom polju je neupitna i ona se mora nastaviti. Puno je stvari koje možemo zajednički napraviti i raditi, a ja mogu samo reći, pošto danas započinjemo poveznicu željeznicom da ćemo uskoro završiti poveznicu s 5C koridorom", rekao je župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

Ova linija važna je i za hrvatsku manjinu u Mađarskoj i Mađare u Hrvatskoj.

"Mogu vam reći da je povezivanje dvije države na ovaj način najbolje. Mi smo s Mađarima dijelili povijest 800 godina, a danas dijelimo sadašnjost. Europska unija nam omogućuje da se bolje integriramo, povezujemo, da razvijemo ovo područje, da nema potrebe za migracijama u budućnosti", rekao je generalni konzul Republike Hrvatske u Mađarskoj Drago Horvat.

Proteklih su godina mnogi iz Osijeka u potrazi za poslom i boljom budućnosti otputovali u razvijenije europske zemlje. Nadamo se zato kako se putnici na ovoj liniji neće samo ispraćati, nego i dočekivati.