Osječko-baranjska

OSJEČKI POLITIČKI CIRKUS

Preko dana drži "lojtre" Vrkiću, a po noći u zadnjem redu stidljivo hodočasti HDZ-ovom predizbornom skupu!

U Osijeku se uvijek ide korak dalje, a političari valjda misle kako su građani kratkog i selektivnog pamćenja. Dokaz tomu je i preksinoćnja situacija, koja bi se vrlo jednostavno mogla svrstati u rubriku - vjerovali ili ne.

Karlo Šatvar na predizbornom skupu HDZ-a   FOTO:Facebook HDZ
Piše: Republika.eu / D.P.

"Ne želim sudjelovati u novim ratovima u stranci", rekao je koncem lipnja 2017. godine Karlo Šatvar i zajedno sa Draganom Vulinom napustio HDSSB.

No želio je, čini se, "pošto poto" sudjelovati u vlasti, pa je podržao dojučerašnjeg mu "omraženog" Vrkića (SDP - HNS, „nezavisnog“ gradonačelnika), koji mu je nekako "od ružnog pačeta postao prekrasan labud".

Podržao je tako gotovo preko noći istog onog Vrkića kojega je slao u mirovinu i istog onog Vrkića kojega je pokušao kriminalizirati zbog tiskanja glasnika Promenada. Podržao je istog onog Vrkića čijeg je lažnog svjedoka u izmišljenoj aferi "Perilica" raskrinkavao te istog onog Vrkića kojega je napadao zbog smanjivanja naknada za novorođenu djecu, i kojega je nemilice označavo glavnim krivcem za komarce koji bodu stanovnike Osijeka...

Zbog svega je Šatvar "nagrađen". I to mjestom drugog potpredsjednika Gradskoga vijeća Grada Osijeka, što je izazvalo brojne reakcije, kako javnosti, tako i političkih aktera.

Sve se zbilo, za one koji slabije pamte, na način da je prilikom izbora drugog potpredsjednika vijeća u ime vladajuće koalicije predložen upravo Šatvar, dok je klub vijećnika HDZ-a predložio da drugi potpredsjednik, u skladu s demokratskom praksom, ipak bude iz redova oporbe i na tu funkciju su predložili Marinka Miloša iz HDZ-a. No, prijedlog im nije prošao, pa su HDZ-ovci glasovali protiv izbora Šatvara.

Podsjetimo samo, sadašnji predsjednik HDSSB-a Branimir Glavaš Karla Šatvara je, zajedno s još nekim, kako ih je nazvao, "avanturistima koji su zalutali u politiku iz svojih, prvenstveno financijskih interesa", prozvao kako su bijegom iz HDSSB-a pod okrilje "nezavisnih" toj stranci ukrali mandat.

Glavaš je tada Dragana Vulina, Davora Borasa, Darijana Rudana, Velimira Goluba, Matu Palića i Karla Šatvara nazvao, citiramo, „političkim fukarama“, a protiv našeg je portala, zbog prenošenja izvješća s te konferencije za medije i citiranja te izjave i danas u tijeku sudski postupak (!). Autora same izjave, kako nam je Glavaš sam potvrdio „nisu imali petlje tužiti“.

"Pozadina svih tih prebjega koji su svakodnevica hrvatske političke scene nisu ideološke ili političke naravi već isključivo osobni financijski interes. Radi se o političkim parazitima koji zloupotrebljavaju svoje političke stranke i onoga trenutka kada vide da više nemaju materijalne koristi od tih stranaka, nakon što prođu izbori, mijenjaju kabanice i prelaze u druge političke opcije, s tim da prvo ukradu mandate matičnim strankama, a onda glume nekakve nezavisne vijećnike, zastupnike i tako nešto slično", rekao je u veljači ove godine Branimir Glavaš.

PROČITAJTE: ''Tomislav Kuna ukrao je mandat, prvo HDSSB-u, a onda i vlastitoj stranci, a Vulin, Šatvar, Palić, Boras i Rudan su političke fukare i bezveznjaci!''

U medijima se Šatvar našao i u listopadu prošle godine, kada je grubo zlouporabio službeni memorandum i pečat Gradskog vijeća Grada Osijeka, a tada je kontra njega stao i sam gradonačelnik Vrkić.

I ništa čudno, reklo bi se, politika je to, od nje smo doista na sve navikli. No, u Osijeku se ipak uvijek ide korak dalje, a političari valjda misle kako su građani kratkog i selektivnog pamćenja.

PODRŽAVA VRKIĆEVU VEĆINU, A ŽELI U HDZ KOJI MU JE OPORBA!?

Dokaz tomu je i preksinoćnja situacija, koja bi se vrlo jednostavno mogla svrstati u rubriku - vjerovali ili ne. No, kako je ovo Osijek, sve je moguće. Čini se kako su predstojeći izbori za mjesne odbore i gradske četvrti, koji u javnosti i medijima slove kao gotovo nebitni, nekima iz nekog razloga važni. Naime, upravo je "Vrkićev" Karlo Šatvar, stidljivo, u pozadini, gotovo skrivajući se, upijao sve riječi izrečene s govornice HDZ-ovog predizbornog skupa! Također, kako doznajemo, kraj skupa nije dočekao, već je otišao ranije.

Ispada tako, slikovito rečeno, kako Šatvar preko dana drži "lojtre" Vrkiću, a preko noći u zadnjem redu stidljivo hodočasti HDZ-ovcima, koji u isto to vrijeme žestoko kao oporba kritiziraju Vrkića, kojega Šatvar zdušno podržava (!).

Je li razlog tomu još uvijek (ne)skrivena želja za sklanjanjem pod HDZ-ove skute ili nešto drugo, u ovom trenutku nije nam poznato, no ono što nam je poznato i definitivno sigurno kako Šatvar tamo nije bio kao član HDZ-a, jer je za to dobio rampu „s više instance“, odnosno od samog Branimira Glavaša koji je, kako nam je sam potvrdio, ulazak Šatvara i Vulina blokirao na način da, uđe li taj dvojac u HDZ, ta stranka više ne bi mogla računati na podršku HDSSB-a u Saboru.

Zanimala nas je lokalna pozadina ove priče, pa smo kontaktirali i predsjednika HDZ-a grada Osijeka Ivana Radića koji nam je u telefonskom razgovoru potvrdio kako je Karlo Šatvar na skupu bio, ali da nije član HDZ-a.

"Karlo Šatvar nije član HDZ-a. Na skup je mogao doći kao i bilo koji drugi građanin GČ Tvrđa jer je skup bio otvorenog tipa i na njega su pozvani svi građani sa tog područja Osijeka", rekao nam je Radić te dodao kako je, što se tiče Gradskog vijeća Osijeka, HDZ čvrsta i konstruktivna oporba, koja ukazuje na probleme i daje rješenja istih. 

"Tko čini većinu u Gradskom vijeću to je pitanje za vladajuće, ali HDZ ju ne čini i ne podržava", rekao nam je Radić.

Iz svega se, dakle, da zaključiti kako je, uz spomenutu blokadu "s više instance", i Šatvarova pozicija u Gradskom vijeću, odnosno "šurovanje" s Vrkićem također prepreka za eventualni ulazak u HDZ.

No, ostaje neodgovoreno pitanje stvarnog razloga njegova odlaska na skup HDZ-a. Odgovor smo, dakako, pokušali potražiti kod samog Šatvara, želeći čuti i njegovu stranu priče, no na pozive do zaključenja teksta nije nam se javljao.