Vukovarsko-srijemska

DRŽAVA JE ODGOVORNA ZA ŠTETU!

Objavljena prva presuda po tužbi za naknadu štete zbog probijanja nasipa u Županjskoj posavini!

Trgovački sud u Osijeku objavio je prvu presudu po tužbi za naknadu štete zbog probijanja nasipa u Županjskoj Posavini tijekom katastrofalnih poplava 2014. godine.

Katastrofalne poplave 2014. godine   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Po presudi, tvrtki Šimun d.o.o. Republika Hrvatska odgovorna je za štetu uzrokovanu probojem nasipa

Stoga tvrtki mora isplatiti 3 milijuna 648 tisuća kuna i parnički trošak u iznosu od 378 tisuća kuna. 

Sve zajedno sa pripadnim zateznim kamatama. 

Teži dio zahtjeva, navodi sutkinja, bio je utvrditi odgovornost i razloge zbog kojih je došlo do poplave i štete koja je počinjena tvrtki.

"Iz razloga što je tlo na kojem se nalazio nasip po svojoj prirodnoj strukturi takvo da postoji jedan sloj gline, a ispod toga postoji jedan praškasti sloj pijeska i šljunka kojeg je voda isprala. Znači "podlokala" je nasip, i onda je kod Račinovaca došlo do toga da je nasip jednostavno utonuo. Pa, bez obzira koliko su slagali gore vreće, i pravili zečje nasipe, on je potonuo i voda se počela prelijevati preko toga dijela jer se nasip se počeo kruniti sa vodne strane, sa unutarnje strane. A  kod Rajevog sela nasip je jednostavno pukao jer je voda napravila tunel, jednostavno je "podlokala", isprala je sav taj pijesak i šljunak i napravila je tunel ispod nasipa i onda je zbog velikog pritiska vode taj nasip eksplodirao i došlo je do poplave", rekla je predsjednica Trgovačkog suda u Osijeku Mirjana Baran.