Gost komentator

BRANKO BOGDANOVIĆ

Čist račun porezni proračun

"Da nam nije europskog novca svaka aktivnost u ovome gradu bila bi ugasla, svaka inicijativa neostvariva. Razmišljam i ne vjerujem da je bez metka pala svaka nada za gospodarskim oporavkom i to sramotnim rebalansom gradskog proračuna i podvalom oko komunalne naknade za koji su rukice podigle jake snage desnice", smatra Branko Bogdanović u svojoj novoj kolumni.

Branko Bogdanović   FOTO:STV
Piše: Branko Bogdanović

Nije jesen razlog sumornog izgleda središta Osijeka niti je jesen razlog zabrinutih ispijenih lica koja srećemo a ne poznajemo. Svjedočimo igri života i smrti u koju nas uvlače bjelosvjetske protuhe i lokalni bezveznjaci, svjedočimo moralnom propadanju na najniže. Naše misli i brige izlaze na površinu čineći impresije lica dovoljno jasnima da postajemo zombi nacija. Možete li jasnije pokazati nemoć i nesposobnost do uređenja parkića za koji vam treba čitava vječnost a radove završavate sa katranom. Može li se jasnije pokazati nepotizam i pogodovanje kada ostavljate pozicije u već spomenutom parkiću za samo dva najamnika čime zatvarate svaku novu poduzetničku inicijativu. Ovako ispada da je rekonstrukcija Sakuntala parka provedena po narudžbi za poznate korisnike javne površine. Da nam nije europskog novca svaka aktivnost u ovome gradu bila bi ugasla, svaka inicijativa neostvariva. Razmišljam i ne vjerujem da je bez metka pala svaka nada za gospodarskim oporavkom i to sramotnim rebalansom gradskog proračuna i podvalom oko komunalne naknade za koji su rukice podigle jake snage desnice. Što to govori kada se na prevaru i manipulacijom podižu porezi a smanjuju investicije, što to govori o sposobnosti i poštenju gradske vlade? Ovako iz ugla kritičara gradske ekonomske politike razvidno je da svi planovi matineja Savjeta za Slavoniju Baranju i Srijem postaju definitivno neostvarivi a do kraja mandata ostaje završiti davno ugovorene restauracije Austro-Ugarske kulturne ostavštine. Ako ste pomislili da odlazak stanovnika Osijeka ne predstavlja problem za financiranje Grada, što vam uporno pokušava prodati nesposobna uprava, smanjenje proračunskih prihoda govori drugačije. Tragom smanjenja proračuna za 90-tak milijuna jasno je da se neće smanjivati socijalna davanja i fiksni rashodi, neće se smanjivati niti rashodi nelikvidnih gradskih poduzeća ali će se zasigurno zaustaviti svaki oblik sufinanciranja ono malo projekata konkurentnosti i kohezije. Osijek je na samom dnu, Osijek je na koljenima, neodgovorno i opasno je prepustiti slučaju daljnju aktivnost i politikantsku retoriku savjetničkog dvojca na čelu sa Gradonačelnikom. Mišljenja sam da nije dovoljno inicijativa poduzeto u proteklom periodu od strane gradske oporbe i ne podržavam mirno gledanje na teške trenutke koje proživljavaju grad i građani. Ako je smisao nakon izbora prepustiti odgovornost većem broju ruku te se kao manjina pretvoriti u nijemog promatrača onda neka se onaj višak nepotrebnih odmah raspusti i smanji troškove Gradskog Vijeća. 

Poštovana manjino vas se doživljava jednako odgovornima kao i one koje pokušavate lajanjem uplašiti. Treba radi potpune slike sačekati donošenje proračuna Županijske Skupštine pa da postane jasna šutnja gradske oporbe, treba sačekati i provjeriti ambicioznost županijskog financijskog okvira. Ova kohabitacija stranaka smrtno je opasna za svaki oblik donošenja odluka i ide na ruku neambicioznim likovima blisko povezanim sa centralnom vlašću anesteziranog društva. Da još jednom pojasnim, porezna presija postojećeg okvira vodi ovo društvo u potpuni kolaps jer nema novostvorene vrijednosti iz gospodarskih aktivnosti. Isto se odnosi na državnu razinu kao i na lokalnu samo što se na lokalnoj razini razmjeri štete očitavaju puno brže. Nisam sretan svjedočenju opasnom i po društvo razarajućem ponašanju lokalne vlasti jer će se posljedice pogrešaka ispravljati dvostruko duže ili u najgorem slučaju brže ali nasilnijim putem. Jedno sam siguran da sljedeću revoluciju neću provoditi nego iz daleka navijati.

Vjerujem kako je nagradna igra Predsjednika HNS-a završila jer ne želim niti slučajno doći u poziciju da provedem dan u njegovu društvu. Predlažem sretnom dobitniku da ustupi svoju nagradu Gradonačelniku kako bi savjetnik ispunio svoju časnu obavezu.

Branko Bogdanović

Stavovi izraženi u ovom tekstu stavovi su autora, i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Republika.eu.