Politika

''ISKOČILA IZ OKVIRA SVOG DJELOVANJA''

Đapić: "Vlada i Sabor trebali bi pokrenuti proces razrješenja pučke pravobraniteljice"

Predsjednici Vlade i Sabora bi trebali pokrenuti proces za razrješenje pučke pravobraniteljice Lore Vidović s njezine dužnosti jer radi na način koji joj nije dopušten u smislu Zakona o pučkom pravobranitelju, kazao je predsjednik stranke DESNO Anto Đapić. Smatra kako je iskočila iz okvira svog djelovanja objavom teksta u kojemu kritizira državne institucije za ne reagiranje na sve prisutniji ustaški revizionizam.

Đapić: "Vlada i Sabor trebali bi pokrenuti proces razrješenja pučke pravobraniteljice"   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV / Hina

Eksplicitni ustaški ili nacistički simboli ili oni koji asociraju na ustaški pokret, prisutni su u javnom prostoru u Hrvatskoj. Tako se posljednjih godina tiskaju knjige, pišu i objavljuju članci i intervjui, održavaju tribine, snimaju dokumentarni filmovi i emitiraju televizijske emisije, u kojima se negira ili umanjuje zločinački karakter NDH, stoji u tekstu pučke pravobraniteljice Lore Vidović. Svojim izvješćima, izjavama i objavama je iskočila iz svih okvira djelovanja pučke pravobraniteljice, smatra Anto Đapić. Sa potpuno krajnje jugoslavenskih lijevih pozicija nastupila je donoseći ocjene od karaktera NDH, povampirenja ustaštva u Hrvatskoj do fašizacije u Hrvatskoj, kazao je Đapić.

"Ovdje se može raditi samo o njenom ulasku u neku političku utakmicu, u njenu kampanju, jer to što ona radi u ovom trenutku je nedopustivo sa stajališta ozbiljne politike jer ona se uplela u takve političke ocjene o najosjetljivijim temama političke prošlosti, sadašnjosti i budućnosti koje su rekao bih najosjetljivije teme hrvatske politike. Ona sebi daje za pravo da tome daje svoje ocjene kao konačne ocjene", kaže Anto Đapić (DESNO).

Time nanosi ogromnu štetu hrvatskoj državi jer se u Europskoj uniji prate stavovi i izvješća pučkih pravobranitelja smatra Đapić. Osvrnuo se potom i na skidanje rasprave o prijedlogu Zakona o udomiteljstvu s dnevnog reda Odbora za obitelj, mlade i sport na zahtjev HNS-a.

"Zbog izrijekom ne naglašavanja da se omogućava udomljavanje partnerima istospolnih zajednica, da takav zakon nije dobar, da takav zakon treba skinuti. Ovakvi potezi HNS-a u svakom slučaju nisu neočekivani od njih ali su nedopustivi da se ovako bitan, vrlo vrijedan i važan zakon kojim bi se pomoglo udomljavanje djece u Hrvatskoj se skida zbog najobičnije jedne svjetonazorske njihove ideološke, poznate potke iza koje oni stoje sustavno", kaže Đapić.

Pozivamo hrvatsku Vladu da inzistira na predloženom prijedlogu Zakona o udomiteljstvu, te da ne pristane na bilo kakve intervencije u taj Zakon koje bi narušile Ustav i identifikaciju onoga što se u Hrvatskoj percipira kao obitelj, što je u konačnici potvrđeno referendumom, zaključio je Đapić.

Podsjetimo, pučka pravobraniteljica nedavno je u opsežnoj analizi upozorila da relativizacija zločina NDH narušava temeljne vrijednosti Ustava, a izostanak reakcija otvara prostor mržnji.

"Pojave negiranja karaktera NDH i razmjera zločina ustaškog režima, isticanja simbola u javnom prostoru ili korištenje sintagmi kojima se prema njemu izražavaju simpatije, u hrvatskom su društvu toliko učestale da su gotovo prešutno prihvaćene", smatra Vidović.