Gospodarstvo

MARIĆ ZADOVOLJAN

‘Ni u 2018. godini ne probijamo limite državnog proračuna‘

Umjesto uobičajene srijede, danas je nastavljena sjednica Sabora na kojoj je ministar Zdravko Marić predstavio rebalans proračuna za ovu godinu. Već je rekao da je najvažnija promjena pitanje protestiranih jamstava danih Uljanik grupi, što će do kraja godine biti minimalno dvije i pol milijarde kuna. A rebalansu je prethodio slobodan govor zastupnika.

Marić   FOTO: Srdjan Vrancic / CROPIX
Piše: Media Servis

Na početku sjednice ministar financija Zdravko Marić podnio je izvješće o izvršenju proračuna za prošlu godinu.

"Ukupni rashodi državnog proračuna u 2017. godini izvršeni su u iznosu od 125 milijardi kuna. To je 98,6 posto planiranog proračuna - 1,4 posto manje od plana ili u prijevodu 1,8 milijardi kuna manje od onoga što smo predvidjeli, što je, rekao bih, još jedan pokazatelj i dokaz odgovornog, transparentnog i racionalnog trošenja proračunskih sredstava jer to će biti druga, a ja mogu reći i za treću godinu, 2018., u kojoj ne probijamo limite državnog proračuna", istaknuo je Marić.

A uoči njegova izlaganja zastupnici su imali slobodno izjašnjavanje. Zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš progovorila je o ljekarnici koja se prošli tjedan pozvala na priziv savjesti i odbila pacijentici izdati pilule na recept. Pozvala je resornog ministra Milana Kujundžića da odradi svoj posao.

"Quo vadis, Hrvatska? Što znači priziv savjesti ljekarnice? Konzervativizam je poharao Hrvatsku, ostavit će iza sebe požar. Pitanje je kada će stradati život. Ljudi koji se protive određenim stvarima jednostavno ne trebaju raditi taj posao", poručila je Mrak Taritaš.

HDZ-ov zastupnik Andrija Mikulić prozvao je kolegu iz SDP-a Gordana Marasa rekavši kako se ne može nametnuti u Gradskoj skupštini pa za saborskom govornicom govori o temama koje nemaju veze sa Saborom. Dodaje da je od 51 zastupnika u Gradskom vijeću samo 5 iz kluba SDP-a. Na to je reagirao Maras: 

"Gospodine predsjedniče, u ovoj zbrda-zdola stanci kolege Mikulića iz koje nitko nije shvatio što je čovjek htio reći, potkrala se jedna neistina pa moram reagirati. Naš klub ima sedam zastupnika, a ne pet, kako je on rekao. Činjenica je da se on zubima drži za fotelju u Gradskoj skupštini i paše mu da Bandić politički trguje i još se hvali time. On kaže - dobro je da prelazi i da Bandić kupuje zastupnike kako bih ja ostao predjednik Skupštine. To vam ovdje govori kolega Mikulić", objasnio je Maras.

Obojica su zbog kršenja poslovnika od predsjedavajućeg dobila opomenu. Zastupnik Goran Aleksić govorio je o švicarcima. Godinama čekamo na odluke, ali, nažalost, sudska vlast je sporija nego što bi trebala biti, kaže Aleksić.

"I sada, s obzirom na to da je predsjednik Vrhovnog suda obećao javnosti da će slučaj franak imati prioritet, ja stvarno očekujem da će se odluke o tim pitanjima imaju li dužnici pravo nakon konverzije na obeštećenje donijeti vrlo brzo", poručio je Aleksić.