Osječko-baranjska

41 VOZILO ZA PROHODNOST CESTA U ŽUPANIJI

Cesting spreman za zimsku sezonu

Od jučer je na prometnicama zimska sezona. Tvrtka Cesting za nju apsolutno je spremna. Izrađen je izvedbeni program u suradnji sa Hrvatskim cestama i Županijskom upravom za ceste. Tvrtka Cesting pripremila je 41 vozilo za Osječko-baranjsku županiju u kojoj održavaju 1420 kilometara cesta.

Piše: Republika.eu / STV

Osim vozila, pripremljeno je 2800 tona soli, kao i 245 kubika kamene sitneži i oko 28 tona kalcijevog klorida. Na održavanju prohodnosti cesta angažirano je oko 100 djelatnika na području Osječko-baranjske županije u zimskoj sezoni. 41 vozilo raspoređeno je na nekoliko mjesta.

"Tu su kamioni, unimozi sa ralicama i svim ostalim posipačima. Raspoređeni su po 6 stalnih mjesta pripravnosti, ovdje je samo jedan dio. S tim da treba reći da su na tih 6 mjesta pripravnosti i radni strojevi, utovarni radni strojevi, kao što vidite dio i ovdje na našem području, tako da imamo potpuno pokrivenu našu županiju što se tiče održavanja", rekao je direktor Cestinga Stjepan Pintarić.

Iako snijega još nema na vidiku, Cesting je spreman kao da će pasti večeras. Nabavljaju i novu opremu – već su stigla dva nova kamiona ove godine sa ralicama i silosnim posipačima, a to najavljuju i za iduću godinu. 

Na koordinacijskom sastanku bili su i predstavnici policije i još jednom poslali upozorenje: vozači bi trebali opremiti svoja vozila zimskim gumama ili onim ljetnima sa minimalnim profilom šara 4 milimetra i lancima u prtljažniku.

"Ako se uhvati vozač, zatečen u prometu da nema zimsku opremu, predviđena kazna je 700 kuna. Naglasio bih da je prošle godine za vrijeme zimske službe na području naše PU evidentirano 838 prometnih nesreća, od toga je 7 bilo sa smrtnom posljedicom, 245 sa ozlijeđenim osobama i ostalo je bilo sa materijalnom štetom", ističe Željko Biloš iz PU osječko-baranjske.

Nažalost, dodaje Biloš, čini se da kod nas na vozače djeluju samo sankcije i represija. Iz tjedna u tjedan imamo prometne nesreće sa smrtnim ishodom, a više ih je nego u istom razdoblju prošle godine. Svakog vikenda bude zaustavljeno čak oko 40 alkoholniziranih vozača za volanom – dodaje Biloš. 80 do 90 prekoračenja brzina, 50-60 nekorištenja pojasa. Naravno, svemu ovome treba dodati i "bisere" koji drže mobitel u ruci za vrijeme vožnje ili čak tipkaju poruku. Nije teško zaključiti koliko se opasnost povećava ako se sve to događa na cesti koja je primjerice mokra ili zaleđena.