Politika

AKTUALAC U SABORU

Plenković žestoko po oporbi: To je tipičan primjer jeftinog populizma

Nakon što su na aktualnom prijepodnevu premijer Andrej Plenković i ministri odgovarali na pitanja saborskih zastupnika, premijer je stao pred novinare kako bi komentirao najzanimljivije dijelove aktualca, posebice okršaje koje je imao s Brunom Esih iz Neovisnih za Hrvatsku te sa šefom HSS-a Krešom Beljakom.

Andrej Plenković   FOTO:Goran Mehkek / CROPIX
Piše: Media Servis

To je tipičan primjer jeftinog populizma, no hrvatski je narod pametan i mudar, rekao je premijer Plenković komentirajući nastup Brune Esih na aktualnom prijepodnevu.

U nekim drugim vremenima ona bi se mogla…

"... kandidirati za ministricu. U nekim drugim zemljama narodnog prosvjetiteljstva i propagande. Čitaš pitanje, čitaš reakciju na pitanje. Djeluje patetično, moram priznati. Što se tiče sadržaja, kompletno neargumentirano, bez ijednoga suvisloga razloga zbog kojeg čak i ta stranka smatra da ima problem u tekstu globalnoga kompakta o zakonitim migracijama. To je tipičan primjer najnižega populizma", rekao je Plenković.

Aludirao je pritom na Josepha Goebbelsa, nacističkog ministra "prosvjećivanja" i propagande. Potom su ga novinari podsjetili da je Esih u Sabor ušla na listi HDZ-a i pitali ga predbacuje li si taj potez.

"Velika je greška. Nema veze, ponekad učimo na vlastitim greškama, makar je bolje na tuđima, ali nekad moramo na svojima", rekao je Plenković. A komentirajući okršaj s Krešom Beljakom, rekao je kako je HSS zaslužio kvalitetnije vodstvo.

"Nominalno čelnik HSS-a, većina drugih aktera te stranke u proteklim godinama je na ovaj ili onaj način napustila HSS i traži drugi prostor. On je kompletno odveo HSS na jedan drugi dio političkog spektra. Ne znam u ovome trenu kojoj grupaciji on to pripada", rekao je Plenković. Potom je nastavio s kritiziranjem oporbe. Puno je tu klevetničkih rečenica koje izgovaraju čelnici oporbe, rekao je premijer.

"Gospodin Bernardić svakodnevno na svakoj svojoj konferenciji sve niže pada, on osobno i SDP. Puno je tu politikantstva i mislim da ta ekipa se ne mora čuditi kad im rejting ide dolje, ići će još i niže. Nama bi bilo drago da imamo kvalitetnu, sadržajnu, homogenu opoziciju. U krajnjoj liniji, ja sam odsjedio tamo punih pet sati. Kada pogledate klupe, bijeg od mog pogleda, to djeluje baš onako kako je - desetkovano, pusto, slabo", izjavio je Plenković.