Kazalište

PREMA LITERALNOM PREDLOŠKU IVANE ŠOJAT

Premijera drame Emet otvorila 112. kazališnu sezonu HNK u Osijeku

112. kazališnu sezonu HNK u Osijeku na velikoj sceni otvorila je sinoć premijera drame «Emet», nastala prema istoimenome literarnom predlošku Ivane Šojat. Snažna je to, mračna i emotivna gotovo horor priča koja propituje pitanja života i smrti.

''Emet''   FOTO:STV
Piše: Republika.eu

Predstava «Emet» drugo je djelo osječke književnice Ivane Šojat koje je na kazališne daske prenijelo Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku nakon iznimno dobro prihvaćenog «Unterstadta». Mračna je to priča o slikarici Luciji kojoj pokojnici s one strane žvota šalju istine o tajnama njene obitelji. U djelu se isprepliću elementi horora i obiteljske drame, ali i teme traume, života i smrti, praznovjerja te pedofilije. Luciju utjelovljuje glumica Matea Grabić-Ćaćić koja je na sceni čitavih sat i 45 minuta koliko predstava traje, te se može reći kako ju je uistinu i iznijela.

"Mogu vam reći da sam uživala u ovome. To je nevjerojatno. Već mi se u životu dogodilo da najteže teme, i to, trebalo bi biti najteži projekti zapravo budu puni ugode i puno lakši nego kad radite neku veselu temu a puno se patite jer stvari ne idu kako bi trebale", rekla je za STV Matea Grabić Ćaćić koja igra ulogu Lucije.

A da bi stvari išle kako trebaju pobrinuo se slovenski redatelj Samo Strelec, dok se za dramatizaciju pobrinula Maja Gregl. Uz Mateu Grabić Ćaćić u predstavi nastupaju i glumci HNK Ljiljana Krička-Mitrović, Anita Schmidt, Ivana Gudelj-Tešija, Aleksandar Bogdanović i Davor Panić. Scenografiju za predstavu osmislio je redatelj Samo Strelec, kostimograf je Krešimir Tomac, oblikovatelj svijetla Tomislav Kobia, a glazbeni suradnik Igor Valeri.