Ostalo

TJEDNI PREGLED

Tjedan obilježio povratak Ivice Todorića u Hrvatsku

Tjedan na izmaku obilježio je povratak Ivice Todorića u Hrvatsku. Nakon izručenja skrasio se u Remetincu. Pojavile su se i nove iskre na relaciji Banski dvori - Pantovčak, a Dinamo je usrećio ljubitelje nogometa osiguravši europsko proljeće nakon gotovo pola stoljeća čekanja i nadanja. Pregled tjedna pripremio je Damon Balenović.

Jadranka Sloković i Čedo Prodanović   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

Ivica Todorić izručen je iz Londona i odmah po slijetanju u zagrebačku zračnu luku sproveden je u Remetinec. Nekadašnji vlasnik Agrokora i najbogatiji Hrvat tako je Kulmerove dvore te kasnije londonski stan zamjenio malenom ćelijom. Određen mu je istražni zatvor zbog opasnosti od bijega. U ponedjeljak će uložiti žalbu, najavila je njegova odvjetnica Jadranka Sloković koja je dodala da su ponudili identičnu jamčevinu kao u Velikoj Britaniji.

"Nije određen pritvor zbog utjecaja na svjedoke, međutim određen je zbog određen zbog opasnosti od bijega. Ponudili smo jamčevinu, sve uvjete pod kojima je on bio pušten u Engleskoj - Identičnu jamčevinu, sve mjere opreza. No zaključili smo da hrvatsko i englesko pravo nisu isto. Ovdje je bitno viši standard i jamčevina mora biti bitno viša. Ponudili smo 118 tisuća funti. U Engleskoj je očito standard puno niži nego kod nas", ", rekla je Jadranka Sloković.Pojavile su se nove napetosti na relaciji Vlada - predsjednica. Ona je, iako je to najavila, odustala od odlaska u Maroko na veliku UN-ovu konferenciju o migracijama. Poručila je da nije bila uključena u proces dogovora oko Marakeškog sporazuma te ustvrdila da ga je uglavnom vodilo Ministarstvo vanjskih poslova čije je djelatnike pritom žestoko iskritizirala.

"Uz dužno poštovanje svim vrijednim diplomatima i svima koji rade u diplomatskoj službi, mislim da se Ministarstvo treba malo zbrojiti", rekla je predsjednica. Ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić poručila je predsjednici da je nervozna, a ni premijer Plenković nije oduševljem potezom s Pantovčaka.

"Ne vidim u ovom trenutku zašto bi on trebao izazivati tolike prijepore, pa donekle i neku generiranu histeriju od uvijek istih stranaka, istih aktera. To je već deja vu što se tiče naše interne priče, a mi ćemo to lijepo objasniti svima, imati raspravu i vidjet ćemo tko će ići u Marakeš. U krajnjoj liniji poziv je išao direktno predsjednici i nije ni došao meni, prema tome."Ministar financija Zdravko Marić predstavio je prijedlog proračuna za 2019. godinu, te rebalans ovogodišnjeg proračuna, ali i paket devet poreznih zakona. Snižena stopa od 5 posto proširuje se sa lijekova na recept i na bezreceptne lijekove. Porezno rasterećenja rada ministar je proširio još jednom mjerom - povećat će se godišnja neoporeziva davanja koji idu na prigodne nagrade zaposlenicima. Najavljuju se veće božićnice, ali živi bili pa vidjeli. Premijer Plenković.

"Mi u odnosu na ono što smo planirali na početku godine imamo veće prihode. I od PDV-a i od doprinosa i od trošarina i od poreza na dohodak. Svi ti pokazatelji su dobri i pozitivni i zbog toga ove godine možemo predložiti rebalans proračuna koji ne povećava razinu rashoda. Očekujem od svih vas vrlo restriktivnu politiku u sljedećih mjesec i pol dana i uštedu na svemu što se može učiniti", rekao je premijer.Dočekali smo i to da Ministarstvo zdravstva objavi rezultate istrage u slučaju kiretaža. Od 401 prijave udruge Roda, u Ministarstvu tvrde da je njih 400 bilo anonimno, da se ne zna vrijeme događaja niti zdravstvena ustanova u kojoj su pacijentice navodno imale problema. U slučaju saborske zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić, Ministarstvo je objavilo da lokalnu anesteziju u KBC Split većinom daju, a na njezine prozivke o vezivanju, odgovorili su da je to bila rutinska fiksacija nogu. Evo što je ona izjavila za Media servis.

"Ja sam jedna osoba, a mi ovdje pričamo o tisućama žena i njihovih loših iskustava. I to je ono što cijelo vrijeme svi govore, a to je da se ovakva praksa promijeni. I ako je sve ovo trebalo proći, ako su sve ove žene trebale skupiti hrabrost i progovoriti, da bi se o tome, da bi se to promijenilo, onda sam sigurna da je lakše istrpiti tu cijelu bol i traumu", izjavila je za Media servis saborska zastupnica Mosta Ivana Ninčević Lesandrić. A što se sporta tiče tjedan od kojeg se polako opraštamo obilježili su nogometaši Dinama koji su nakon 48 godina, sedam mjeseci i 22 dana izborili europsko proljeće. Osjećaj je da neće stati samo na tome.