Politika

SPORNI PALMIN POSJET

Ministri o Bandićevom oglasu: ‘Nisam nikada čuo da netko plaća osobne isprike‘

"O Palminim vezama s Arkanom nisam znao, a da sam znao, do susreta ne bi došlo", dio je pisma isprike Milana Bandića koje je danas objavio u dnevnim novinama, a oglas je plaćen novcem poreznih obveznika. Uslijedile su brojne političke reakcije.

Palma i Bandić   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

Bandić u pismu ističe da je Palmin dolazak trebao biti poticaj suradnji, razumijevanju i suživotu sa susjedima. Nije, uvjerava, znao da je Palma bio na Arkanovoj svadbi i da su bili prijatelji. Na pitanje vjeruje li Bandiću, Zlatko Hasanbegović za Media servis je izjavio:

"Ovdje nije stvar vjerovanja ili nevjerovanja. Elementarne činjenice o prošlosti i sadašnjosti bi trebao znati svaki onaj koji ima bilo kakvu ulogu u javnom životu, a posebice oni koji obnašaju istaknute dužnosti", izjavio je za Media servis Zlatko Hasanbegović.

Iz Grada Zagreba izvijestili su da je Bandićeva novinska isprika koštala gotovo 23 i pol tisuće kuna. Skandaloznim to smatra šef zagrebačkog SDP-a Gordan Maras.

"Jer, ukoliko ste spremni ad hoc, kako što je to gradonačelnik Zagreba, potrošiti nekoliko desetaka tisuća kuna, onda je naša poruka vrlo jednostavna. Radije da je te novce utrošio da bi se jedan mjesec, primjerice, u zagrebačkim vrtićima nabavile osnovne higijenske potrebe, da djeca i njihovi roditelji ne trebaju to nositi", izjavio je šef zagrebačkog SDP-a Gordan Maras.

Bandiću ovo nije prvi put da izaziva prijepore plaćenim oglasima. Učinio je to i 2004. oglasom "Istina je" kojim je pravdao spornu kupnju zemljišta Zagrepčanke. Njegov novi oglas komentirali su i ministri prije sjednice Vlade. Lovro Kuščević i Tomo Medved.

"Ne znam kako je platio. Međutim, naravno da moramo svi zajedno voditi računa s kime sastančimo i o kojim temama razgovaramo. Pa tako i gradonačelnik koji je dužnosnik i koji je javna osoba. To je njegova odluka i to je u redu", izjavio je ministar uprave Lovro Kuščević.

"Nisam vidio tekst, ispričavam se. Vjerujete li vi njemu da on nije znao tko je on? Ne bih to komentirao, hvala vam", izjavio je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Treba li se na ovaj način javno ispričavati- upitani su ministri kulture i zdravstva, Nina Obuljen i Milan Kujundžić.

"Mislim da svatko tko pogriješi u javnom prostoru bi se trebao ispričati. Mnogi bi se trebali ispričati. A na koji način će to napraviti to je njihov odabir", istaknula je ministrica kulture Nina Obuljen.

"Nisam nikada čuo da netko plaća osobne isprike", izjavio je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Bandića je danas osudilo i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Povrijedio je načela obnašanja javne dužnosti, jer je četiri puta ignorirao zahtjev da dostavi dokumentaciju o desecima službenih putovanja u Rim.

"Dužnosnik Milan Bandić je u obavljanju dužnosti gradonačelnika Grada Zagreba postupio je neodgovorno i nesavjesno te je propustio očuvati vlastitu vjerodostojnost te povjerenje građana, čime je počinio povredu načela djelovanja", izjavila je članica Povjerenstva Aleksandra Jozić Ileković. Bandićeva odvjetnica Ksenija Vražina branila je gradonačelnika da traženu dokumentaciju nije bilo baš tako lako dostaviti.

"Radi se o jednom dugačkom periodu gdje je sigurno dokumentacija u arhivi gdje se to trebalo prikupljati. I sad, za svaku godinu pojedinačno, mislim da tu nema apsolutno nikakve zle namjere", izjavila je Bandićeva odvjetnica Ksenija Vražina.