EU

NAJJAČA GRUPACIJA U EU PARLAMENTU

Manfred Weber kandidat Pučana za šefa Komisije: ‘Borimo se i pobijedit ćemo 2019.‘

Najjača grupacija u EU-parlamentu, Europski pučani, izabrali su svojega kandidata za predsjednika Europske komisije na izborima u svibnju sljedeće godine. Bit će to 46-godišnji Nijemac Manfred Weber, koji je Pučane predvodio u ovom sazivu EU-parlamenta. Na Kongresu u Helsinkiju dobio je gotovo 80 posto glasova i tako premoćno pobijedio protukandidata, Finca Alexandra Stubba. Među čestitarima je bio i Andrej Plenković.

Konger Pučana u Helsinkiju   FOTO:Twitter EPP
Piše: Media Servis

"Kandidat za predsjednika Europske komisije od strane Europskih pučana za 2019., sa 492 glasa, bit će Manfred Weber", objavljeno je na kongresu Europskih pučana u Helsinkiju.

Salve oduševljenja među europskim pučanima izazvao je Weberov izbor. On im je poručio- kampanja za euroizbore koji su za nešto više od pola godine - kreće odmah.

"Iskoristimo ovaj trenutak iz Helsinkija. Vratimo se kućama, u svoje gradove i sela, recimo narodu da imamo dobre ideje za budućnost ovog kontinenta. Borimo se, raspravljajmo, uvjeravajmo, i onda ćemo u svibnju 2019. dobiti većinu u Europskom parlamentu", izjavio je Manfred Weber.

Za Webera je u mjesecima prije izbora otvoreno lobirao i šef HDZ-a Andrej Plenković. I on je bio u Helsinkiju.

"Mislim da su i on i Alex Stubb imali sjajne govore, temeljne vrijednosti na kojima se bazira naša politička obitelj, a to su i sloboda i demokracija i pravna država i tržišno gospodarstvo, za razliku od onih stranaka koje idu za jeftinim populističkim rješenjima, kao najbrojnija i najodgovornija politička obitelj ponudili smo i u govorima liderima, ali i u njihovim govorima konkretna rješenja i za gospodarski rast i za sprječavanje nezakonitih migracija, za ključne reforme koje će pratiti korak tehnološke revolucije i četvrte industrijske revolucije", izjavio je u Helsinkiju Andrej Plenković.

Plenković računa da će mu Weber pomoći i na europarlamentarnim izborima u Hrvatskoj, nazvao ga je - prijateljem HDZ-a.

"Bio je na našem općem saboru prije nekoliko mjeseci, došao u kampanju 2016. bio s nama u Osijeku. Dobio je ovo povjerenje, mislim da je u zreloj, a istodobno vrlo mladoj životnoj dobi, on ima samo 46 godina, i da će u narednim mjesecima sa svojim aktivnostima pomoći svim strankama EPP-a na nacionalnoj razini", izjavio je Plenković.

Na dnevnom redu kongresa Europskih pučana nije bila tema izbacivanja Viktora Orbana i njegova Fidesa koji nailaze na optužbe za gaženje europskih vrijednosti, posebno u vezi s prihvatom migranata. Pučani su samo usvojili rezoluciju kojom pozivaju sve svoje članove da poštuju, štite i promiču europske vrijednosti.

"Drage kolege, mi volimo reći da gradimo mostove. Naša je ideja premošćivati razdore među građanima, na razini cijele Europske unije. Želimo demokratsku Europu i želimo ambicioznu Europu", izjavio je Manfred Weber.

Na Weberov izbor brzo su priopćenjem reagirali Europski socijalisti, šef njihovog Kluba u europarlamentu Sergej Stanišev, ne vjeruje u pučane kao graditelje mostova zajedništva u Uniji.

"Još sam više zabrinut zbog partnerstva koje Pučani imaju s nacionalistima, poput onih u Austriji i Bugarskoj, ili protuliberalnim populistima kakav je Orban. Bojim se da gospodin Weber ponajprije gradi mostove prema Salviniju u Italiji i Kaćinskom u Poljskoj", stoji u priopćenju šefa socijalista u europarlamentu.