Ostalo

BEZ SLUŽBENE POTVRDE MUP-A

Todorić u srijedu navečer dolazi u Hrvatsku?

Osnivač Agrokora Ivica Todorić u srijedu navečer bi, prema neslužbenim podacima, trebao doći u Zagreb, nakon što je sud u Londonu 25. listopada udovoljio hrvatskom zahtjevu za izručenjem.

Ilustracija   FOTO:Goran Mehkek / CROPIX
Piše: HINA

Prema neslužbenim podacima koje prenose hrvatski mediji Todorić u Zagreb dolazi redovnim letom u 20 sati.

Istraga protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante, i 12-ero Agrokorovih menadžera te revizora pokrenuta je prošle godine zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna, pri čemu je istražni zatvor određen samo za Ivicu Todorića.

On bi zbog toga, nakon slijetanja u zagrebačku zračnu luku trebao biti odmah odveden u istražni zatvor. Istražni zatvor mu je određen zbog utjecaja na svjedoke, a kako se doznaje u cijeloj istrazi neispitan je ostao tek jedan svjedok.

Bošnjaković: Detalji o Todorićevu izručenju nisu za javnost

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u srijedu nije želio govoriti o predstojećem izručenju osnivača Agrokora Ivice Todorića, rekavši da „detalji o tome nisu za javnost“.

„Nadležne službe rade na tome i detalji o tome nisu za javnost“, kazao je Bošnjaković nakon otvaranja plenarne sjednice Savjetodavnog vijeća europskih sudaca (CCJE) odgovarajući na novinarsko pitanje zna li se datum Todorićeva izručenja i kako će ono biti izvedeno.

Bošnjaković u srijedu nije htio komentirati ni podnošenje kaznene prijave zbog sumnje u političku korupciju protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i saborske zastupnice Marije Puh podnijeli predstavnici Živog zida.

„Nemam komentara. To je stvar Državnog odvjetništva koje prijavu treba ispitati. Prijavu Živog zida nisam vidio niti znam nešto o tome pa stoga predmet ne bih komentirao, a smatram kako nisam ni pozvan takvo što komentirati“, kazao je Bošnjaković nakon otvaranja plenarne sjednice Savjetodavnog vijeća europskih sudaca (CCJE).

Prijava Živog zida je podnesena zbog sumnjivog zaposlenja brata Marije Puh u ZET-u svega nekoliko mjeseci prije njezina prelaska u klub zastupnika BM 365 – Stranka rada i solidarnosti kojoj je na čelu Milan Bandić. Predsjednik Živog zida Ivan Sinčić je nakon podizanja kaznene prijave naglasio kako će njegova stranka nadopuniti prijavu ukoliko se pojavi indicija da je u tom slučaju bilo i davanja mita.

Ministar Bošnjaković se u razgovoru s novinarima osvrnuo na prijepore između Vlade i predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović oko Marakeškog sporazuma. 

„Oko Marakeškog sporazuma vjerojatno će se odrediti stav. Informacije koje su vezane za Marakeški sporazum koji nudi čitav niz mjera vezanih za situaciju s migrantima su dobrodošle. Valja naglasiti kako te mjere nisu pravno obavezujuće, no o njima svakako treba razgovarati, pogotovo u međunarodnom ambijentu i s drugim državama jer nude mjere koje je moguće uvesti u unutarnji sustav kako bi se to pitanje rješavalo što kvalitetnije“, rekao je Bošnjaković. 

Ministar pravosuđa komentirao je i slučaj dvije zaposlenice propale tvrtke Algoritam koje su u trenutku propasti tog nekoć najvećeg lanca knjižara bile na rodiljnom dopustu te moraju vratiti dio rodiljnih naknada. Zaposlenice su i nadalje zaposlene u Algoritmu, iako je on likvidiran, te im nema tko dati otkaz. „Naši stručnjaci iz ministarstva koji se bave radnim pravom provjeravaju je li potrebno uvesti promjene i praksu unutar zakona. Teško mi je prihvatiti da tvrtka koja nema pravni subjektivitet i više nije u trgovačkom registru da se zaposlenici te tvrtke u nekom drugom registru mogu voditi kao zaposlenici likvidirane tvrtke. Vidjet ćemo je li to stvar zakonodavstva ili bolje prakse“, kazao je ministar.

MUP: Detalji predaje bilo koje osobe su tajni

Glasnogovornica MUP-a Marina Mandić u srijedu nije mogla potvrditi neslužbene informacije da Ivica Todorić u srijedu navečer dolazi u Zagreb, nakon što je sud u Londonu 25. listopada udovoljio hrvatskom zahtjevu za izručenjem.

„Načelno mogu reći da detalji predaje bilo koje osobe nisu dostupni javnosti. To vrijedi i u ovom slučaju“, kazala je Mandić.

Prema neslužbenim podacima koje prenose hrvatski mediji Todorić u Zagreb dolazi redovnim letom u 20 sati.

Istraga protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante, i 12-ero Agrokorovih menadžera te revizora pokrenuta je prošle gofine zbog nezakonitog pribavljanja milijardu i 142 milijuna kuna, pri čemu je istražni zatvor određen samo za Ivicu Todorića.

On bi zbog toga, nakon slijetanja u zagrebačku zračnu luku trebao biti odmah odveden u istražni zatvor.

Todorićevi odvjetnici u srijedu poslijepodne nisu bili dostupni za izjave.