Gost komentator

BRANKO BOGDANOVIĆ

Ortaštvo na hrvatski način

Dok je sve još svježe osvrćem se na događaj predstavljanja knjige Martine Dalić ‘Agrokor: Slom ortačkog kapitalizma’, na kojemu se po nekoliko osnova pokušalo argumentirati milenijski značaj donošenja „Lex Agrokor“-a.

Promocija knjige Martine Dalić   FOTO:Goran Mehkek / CROPIX
Piše: Branko Bogdanović

Akteri i svjedoci događaja svim silama su se potrudili da mediji i javnost osjete značaj „hrabrosti“ državnog intervencionizma čime su postavili parametre do i nakon spomenutog Lex specialis-a. Teško je ne primijetiti novu paradigmu ponašanja Vlade, u cjelini ili „nizinon“ ruralnom dijelu, da se stvari odvijaju brzo, netransparentno, pravno sumnjivo i ne provjerivo gdje bi se, uz minimalne žrtve a uz naknadno eskulpiranje glavnog eksponiranog dužnosnika, uzelo što više novaca za račun manje grupe političara, poduzetnika i agresivnih mozgova. Cilj ovako organiziranog okupljanja je prikazati djelovanje Martine Dalić pravno ili kazneno neupitnim, reverzibilno nemogućim i ortački zahvalnim. Bal vampira, slikovito odražava bitnost i smisao ovoga okupljanja a vremensko tempiranje događaja isključuje svaku slučajnost u smislu planiranja državnog ortačkog intervencionizma u predmetnoj operaciji Agrokor. Upravo model opisan kroz djelo Martine Dalić govori o eklatantnom uplitanju Ortačkog kapitalizma jer je alternativa insolventnosti Agrokora sudbina koju prolazimo mi smrtnici, stečaj. Kvaliteta stečajnog zakona koja je u najmanju ruku upitno pravedna, upitno donesena na demokratski način, pokazuje da je kao takav neprovediv u velikom broju slučajeva stečaja društava od sistemskog značaja. Logika nalaže da se u slučaju nelikvidnosti (insolventnosti) zakon treba provoditi na isti način prema svakom privrednom društvu ili je upitna ustavnost primjenjivog zakona. Svi pokazatelji, time prihvaćam kritiku Predsjednika Sabora da sam neznalica, iz ove današnje perspektive govore da se ništa bitno ne bi dogodilo u smislu poslovanja a u slučaju provedbe pa i ovako opskurnog stečajnog zakona. Ništa bitno se ne bi izmijenilo na strani novih vlasnika samo se pojedinci i grupe ne bi okoristili iz zakonom zaštićene dobiti poslovanja Agrokor koncerna kroz period primjene Lex Agrokora. Marginalizacija trgovačkih Sudova na svim nivoima kroz izjave respektabilnih analitičara da se neće usuditi preispitati nagodbu vjerovnika Agrokora pokazuje podanički odnos istih tih Sudova prema politici ali i otkriva protokole koji će se u budućnosti koristiti za redistribuciju vrijednosti sistemskih kompanija u privatne ruke novog „Ortačkog reda“

Na osječkom sajmu osobno sam, prije par godina, razgovarao sa upravom Petrokemije Kutina sa Đurom Popijačem predsjednikom Uprave točnije. Namjera mi je bila doznati suštinske probleme poremećaja tržišta i s time u vezi predvidivo lošeg poslovanja društva Petrokemija. Začudila me je iznenađenost jednostavnim pitanjima ali i nelagoda koju su pokazivali pojašnjavajući odnose prema dobavljačima i distributerima plina. Toliko transparentna loša poslovna politika može se jedino opravdati uplitanjem politike u poslovanje ili što je još pogubnije planirano zaduživanje društva nerazumno visokim troškovima poslovanja. Uhodanim intervencijama države u sanaciji negativnog poslovanja se je u biti plaćala nepripadno i bezobrazno visoka provizija energenata, sirovina i usluga upravo onih društava koji se danas navode kao strateški partneri novog „Ortačkog reda“ u preuzimanju vlasništva nad Petrokemijom.

Mislite da je po nekom drugom modelu brodogradnja zapela u nelikvidnosti (insolventnosti), ili sve više razmišljate o pravilu ne transparentnog novog privatizacijskog ciklusa? Očekujem u skoroj budućnosti knjigu o Uljaniku koju će predstaviti netko iz redova Istarske političke scene ne nemoguće i sam europarlamentarac g. Jakovčić. Mogući naslov nastavka sage je „Slom Istarskog …..izma“ a gdje će okupljena elita promovirati tu novu knjigu, to prepuštam vašoj mašti.

Ortaštvo na hrvatski način nije slomljeno, samo je zamaglilo igraonicu političara i elite koja se pojavljuje u obliku asimilacijskih grupa. Uvjeravam vas da agresivni mozgovi čije elite ste gledali na promociji knjige Martine Dalić, u holu hrama kulture, znaju sudbinu svakog društva od sistemskog značaja i da već sada imaju popis novih vlasnika imovine hrvatskoga srebra. Nitko od tamo prisutnih nije ovlašten dati legitimitet jasnom i nedvosmislenom pokušaju krađe, ne privatnog već vašeg vlasništva, nacionalnog strateškog potencijala.

Branko Bogdanović

Stavovi izraženi u ovom tekstu stavovi su autora, i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Republika.eu.