Gospodarstvo

HRVATSKA UDRUGA BANAKA

U narednim mjesecima očekuje se porast iznosa blokiranih građana

Četiri mjeseca nakon što je pred Vladu stavljen i prihvaćen nacrt Zakona o otpisu dugova fizičkim osobama, provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima i o stečaju potrošača, Hrvatska udruga banaka predstavila je analizu blokade građana nakon provedbe vladinih mjera.

Zdenko Adrović, direktor HUB-a   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

HUB je još u studenom 2017. objavio Analizu koja je pokazala da se broj kratkoročno blokiranih građana i iznos njihovih dugova nastavio smanjivati nakon izlaska hrvatskog gospodarstva iz krize, no problem je u tome što je dugoročni dug koncentriran na mali broj velikih dužnika kojima su vladine mjere naviše pomogle. Je li se od sredine 2017. do sredine 2018. - dakle prije primjene vladinih mjera- nastavio trend smanjenja broja i vrijednosti dugotrajnih blokada kod najmanjih dužnika, odgovorio je Velimir Šonje, ekonomski analitičar HUB-a.

"Broj kratkoročno blokiranih građana je pao sa preko 90 tisuća na 41 tisuću, a iznos sa oko 2,5 milijardi na sada prvi puta ispod milijarde. To je nešto što očekujete vidjeti kada zemlja izlazi iz recesije i taj će se proces nastaviti dokle god gospodarstvo raste. Za 16 % je smanjen i broj dugoročno blokiranih građana", pojasnio je Šunje.

Osim broja blokiranih građana, smanjena je i visina duga kako bi se mogao što lakše namiriti. Prosječni iznos kratkoročnog duga u rujnu ove godine iznosio je 23 tisuće i 442 kune po blokiranom građanu, dok je prosječni iznos dugoročno blokiranih iznosio mnogo većih 150- 260 tisuća kuna. Još veće promjene vide se na smanjenju udjela duga prema bankama. Iako se u mnogim sektorima vidi značajno smanjenje, otpis dugova do 10 000 kuna zanemariv je udjel ukupnog broja blokiranih, budući da su najveća smanjenja ovršnih dugova zabilježena u razredima od 100-500 tisuća kuna i iznad 10 milijuna kuna. Šonje također upozorava:

"Ovi koji su zbog odgode ovrha, odnosno njihovog prekida, izašli iz statistike, oni će se- upozoravamo- pomalo vraćati. U narednim mjesecima i kvartalima ćete gledati kako ovaj iznos blokada raste i imajte na umu da on raste uglavnom zbog povratka ovih ovrha koje su bile zaustavljene, koje će se vraćati natrag u statistiku", upozorio je Šonje.

Iz HUB-a su poručili da vladine linearne mjere neće riješiti problem blokada, osobito dok se ne uvede načelo otpisa dugova prema socijalnim kriterijima. Nedostatak socijalne solidarnosti prema malim dužnicima komentirao je Igor Govorčin, dopredsjednik Udruge blokiranih.

" Zakon je trebao biti za sve jednak. Ja vidim da se događa upravo suprotno, da se bogatijima otpisuju, a da se onima siromašnijima ponovno aktiviraju", rekao je Govorčin.