Vukovarsko-srijemska

DOKUMENTACIJA U PRIPREMI

Rekonstrukcija Radničkog doma u Vukovaru i prenamjena za Veleučiliše Lavoslava Ružičke

Zgrada Radničkog doma u vukovarskoj četvrti Borovu naselju bit će obnovljena i prenamijenjena za Veleučilište Lavoslava Ružičke, a u ponedjeljak je na konferenciji o toj rekonstrukciji rečeno kako priprema dokumentacije vrijedi 2,2 milijuna kuna.

Vukovar   FOTO:Goran Mehkek / CROPIX
Piše: HINA

 U organizaciji Grada Vukovara, Razvojne agencije Vukovara i Veleučilišta Lavoslava Ružičke u Vukovaru je održana uvodna konferencija o 2,2 milijuna kuna vrijednom projektu pripreme dokumentacije za rekonstrukciju zgrade Radničkog doma i njezine prenamjene za Veleučilište Lavoslava Ružičke, za što 85 posto novca osigurava Ministarstvo regionalnog razvoja i fondovi Europske unije.

 Priprema projektne dokumentacije omogućit će uvjete za realizaciju 40 milijuna kuna vrijednog projekta rekonstrukcije zgrade Radničkog doma u Borovu naselju i njezinu prenamjenu za Veleučilište. Projekt je odobren Investicijskim planom grada Vukovara, a nositelji su mu vukovarsko Veleučilište i Razvojna agencija Vukovara.

 "Radnički dom odabrali smo za obnovu u suradnji s Veleučilištem prvo zbog interesa samog Veleučilišta da dobije dodatne prostore potrebne za razvijanje novih veleučilišnih programa, razvijanje njegovih unutrašnjih kapaciteta i privlačenje što većeg broja studenata, a drugo zbog površinom velikog objekta kojem je teško pronaći pravu svrhu", rekao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, ističući da će se realizacijom projekta prostoru oko Radničkog doma i samom objektu vratiti smisao i udahnuti novu život.

 Obnovom zgrade Radničkog doma, koja je unutar registrirane kulturno-povijesne cjeline "Bata Ville", u funkciju će se staviti zgrada kulturne baštine, omogućiti širenje kapaciteta i povećanje standarda Veleučilišta, revitalizirati središte vukovarske četvrti Borova naselja, a projekt će imati i važan utjecaj na fizičku, društvenu i gospodarsku revitalizaciju Vukovara.

 Dekan vukovarskog Veleučilišta Željko Sudarić zahvalio je Gradu na potpori i usmjeravanju prema razvijanju visokog obrazovanja, čime se pomaže da mladi, obrazovani ljudi ostanu u Vukovaru i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

 "Projekt će pridonijeti unaprjeđenju obrazovne infrastrukture, modernizaciji obrazovnih sadržaja i povećanju konkurentnosti na tržištu rada", rekao je Sudarić i dodao kako prostorni kapaciteti Veleučilišta nisu dovoljni da se pokrenu novi studijski programi, napose iz tzv. STEM područja.

  Zgrada Radničkog doma je na čestici od 1937 metara četvornih, ukupne građevinske bruto površine veće od 7000 četvornih metara. Nakon obnove u prizemlju zgrade trebala bi biti Gradska knjižnica i čitaonica i knjižnica Veleučilišta, a osigurao bi se i prostor za konferencijsku dvoranu za 400 osoba. U Radničkom domu trebao bi biti i prostor za Poduzetnički inkubator, Centar za obrazovanje odraslih, Zdravstveni simulacijski centar, prostorije za socijalnu gerontologiju i sestrinstvu te Centar za sportsku dijagnostiku i rekreaciju.

 

(Hina) xgvin yvkn