Osječko-baranjska

STANJE JE KATASTROFALNO

Svi se "peru" od odgovornosti za stanje igrališta u Tenji

Nije tajna kako su neki majstori u skidanju odgovornosti sa sebe. Hrvatske institucije u tome vjerojatno prednjače, a političari vjerojatno svjetski prvaci. No, ovdje nije riječ o pronevjerenim milijunskim iznosima, već tek o uređenju dječjih i sportskih igrališta u Tenji. Dijagnozu svi znaju, no čini se kako nitko ne želi zasukati rukave.

Stanje je katastrofalno   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

U Tenji je 7-8 manjih dječjih igrališta i dva velika sportska. Neka od njih u katastrofalnom su stanju, kažu mještani, a neka u nešto boljem. Nažalost, stanje se samo pogoršava. Vrijeme čini svoje, drveni elementi propadaju jer nitko o njima ne vodi računa. 

Mještani na sve ovo upozoravaju godinama:

"Po mome, treba sve promijeniti! Nismo se dugo zadržali na igralištu, možda 7 minuta. Idemo dalje!"

"Puno više bi trebalo uložiti u djecu. Tu se kerovi vodaju, a ne djeca. Ostala igrališta, tako-tak, nisu u najboljem redu. Dođemo ponekad, imamo mi u dvorištu svoje igralište, ali to nije to, djeca vole kad se druže."

"Pogledajte ovo, to je vjetar izvalio, pogledajte kako je to vjetar izvalio, pogledajte kako je to napravljeno. Kud je sve to jadno malo i onda kažemo idemo, nešto radimo za djecu. Ne radimo ništa! Katastrofa!"

Devastacija se primjeti i podržavam svoje sumještane, kaže prvi čovjek Tenje podsjećajući kako je izgradnju jednog igrališta financirala Osječko-baranjska županija, no sada ga nitko ne održava. To su zatražili od Grada Osijeka.

"Dobili smo odgovor da je to županija financirala i da Grad s tim nema ništa. Kao eto županija vam je to darovala, pa sad tko će to održavat. Mi ispred mjesnog odbora, odgovorno tvrdim, imamo premala sredstva da bi interventno rješavali sve što naše sugrađane muči, sa 400 tisuća kuna možemo samo nekakve komunalne zahvate raditi", kaže predsjednik Vijeća MO Tenja Josip Mihaljević.

Ako grad želi voditi računa o djeci, onda to mora pokazati djelima – dodaje Mihaljević. Podsjeća i na lošu kvalitetu izvedenih radova poduzeća "Sportski objekti", dodajući kako mogu biti na puno višoj razini.

"Iza nas se nalazi novo sportsko igralište koje je izgrađeno prije godinu dana. Može se primjetiti da su golovi uništeni, da su koševi ostali bez mreža, da su klupe potrgane- Ne znam što na to reći, nova imovina je došla tu, djeca i mladi imaju mogućnost koristiti ju, međutim ovo je katastrofalan način korištenja i ponašanja sa javnim dobrom", ističe Mihaljević

Da su stvari u Tenji naopako pokazuju i neodgovorni vlasnici pasa koji svoje ljubimce puštaju da slobodno uriniraju po toboganima, ljuljačkama, golovima.... Odgovornost na igralištima je na onima koji ih trebaju održavati, a to je Grad Osijek, kaže Mihaljević.

"Ja bih ovim putem apelirao i na svoje sumještane da se prijave policiji i djeca i huligani koji uništavaju imovinu iz dana u dan. Ono što smo mi kao Vijeće mjesnog odbora napravili što je u našoj moći, prije godinu dana smo uložili 80 tisuća kuna u obnovu igrališta u Orljavskojh ulici, iza starog Mjesnog odbora u ulici Vlatka Mačeka. A naravno, evo ovim putem apeliramo i na grad da se na sva ta igrališta koja su postavljena da se nekad promjene neke sprave, uložena neka sredstva, da se ona i održavaju", kaže Mihaljević.

U Tenji najavljuju kako će nagodinu izdvojiti više novca za košenje trave oko igrališta. Dosadašnjom košnjom, kažu, nisu zadovoljni, jer se to radilo samo djelomično. A problem igrališta vjerojatno će se, kako to obično biva, početi rješavati kada netko nastrada. Podsjećamo u Osijeku je, ne tako davno, na dječaka pao koš.