Osječko-baranjska

PREMA PODATCIMA MINISTARSTVA REGIONALNOG RAZVOJA

Osječko-baranjska županija najuspješnija po korištenju fondova EU

Prema nedavno objavljenim podacima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije o iskorištenosti EU fondova po županijama Osječko-baranjska županija najuspješnija je u korištenju sredstava iz Programa ruralnog razvoja i Operativnog programa iz područja učinkovitih ljudskih potencijala, izvijestili su iz Osječko-baranjske županije. Podsjećaju kako je u sadašnjem financijskom razdoblju Hrvatskoj na raspolaganju nešto više od 10 i pol milijardi eura iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, a značajan dio tih sredstava povučeno je upravo na ovo područje.

Osječko-baranjska županija najuspješnija po korištenju fondova EU   FOTO:STV
Piše: Republika.eu

Korištenje fondova Europske unije od presudnog je značenja za razvoj Osječko-baranjske županije, kao i ostalih županija i cijele Hrvatske. Upravo stoga tim pitanjima pristupamo sustavno, što očito donosi rezultate, navodi u priopćenju osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Ističe kako je prema objavljenim podacima Osječko-baranjska županija pripremila najviše projekata u Hrvatskoj iz Programa ruralnog razvoja, gotovo 13 i pol tisuća, pri čemu ugovorena bespovratna sredstva iznose 164 milijuna eura. Sa 68 projekata i gotovo 28 milijuna eura ugovorenih bespovratnih sredstva najuspješnija smo županija i u Operativnom programu iz područja učinkovitih ljudskih potencijala, dok smo u Operativnom programu iz područja konkurentnosti i kohezije osigurali najviše bespovratnih sredstava kroz 268 projekata, ističe Anušić.

«Takvim pokazateljima i rezultatima možemo biti zadovoljni, no naše ambicije, planovi i projekti te dakako potrebe ovog područja su još veće pa smo na razini Županije u zadnjih godinu dana znatno intenzivirali aktivnosti na korištenju sredstava Europske unije. Izdvajamo još više sredstava za pripreme i potpore projektima, a osobito potičemo edukaciju kadrova kako bi Županija, kao i sve jedinice lokalne samouprave na našem području, ustanove, udruge, gospodarski subjekti bili osposobljeni za kvalitetno korištenje raspoloživih sredstava Europske unije. Naši ciljevi su upravo onakvi kakve postavlja Europska unija; jačanje konkurentnosti, nova radna mjesta, smanjenje siromaštva i nejednakosti, sveukupno jačanje ruralnog prostora, zaštita okoliša, bolja prometna povezanost, učinkovitija javna uprava, kvalitetnije obrazovanje, ravnomjeran razvoj. Naravno, tako vrijedni i složeni projekti zahtijevaju puno rada i znanja, ali i određeno vrijeme da bi pokazali konkretne rezultate, koji uvjeren sam neće izostati", zaključuje osječko-baranjski župan Ivan Anušić.