Osječko-baranjska

VJETAR U LEĐA

Mladim poduzetnicima na raspolaganju 44 000 kuna

Od ideje do poduzeća priča je brojnih uspješnih hrvatskih poduzetnika. Premda je poduzetnička klima daleko bolja na sjeveru zemlje, i na istoku Hrvatske rađaju se poslovne ideje i prilike. A poduzetništvo u Slavoniji i Baranji treba snažnu potporu – taj vjetar u leđa novim poduzetnicima pruža zajednički projekt Osječko-baranjske županije, županijske Hrvatske gospodarske komore i sponzora.

Mladim poduzetnicima na raspolaganju 44 000 kuna   FOTO:STV
Piše: Marija Završki / STV

Fond za sve poduzetnike sa novom poslovnom idejom jedan je od načina potpore lokalne samouprave i županijske gospodarske komore. Situacija u Osječko-baranjskoj županiji treba biti puno bolja, čulo se na sastanku gdje je ugovoren i projekt putem kojeg će mali i srednji poduzetnici moći osigurati određeni iznos – od 10 000 za najbolji poslovni projekt, pa do manjih iznosa od po 2000 kuna.

"Hrvatska gospodarska komora Osijek više je godina partner u ovom projektu nagrađivanja poduzetničkih ideja sa vrlo jasnom porukom prema poduzetnicima a to je da na ovaj simboličan način pozivamo sve buduće poduzetnike da imaju dobru poduzetničku ideju i dobar poslovni elan. Činjenica je da se velika većina poduzetnika novih upravo rukovodi time", kaže predsjednik Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore ŽKOS Zoran Kovačević.

Od ukupno 44 tisuće kuna za male i srednje lokalne poduzetnike, 20 tisuća kuna osigurala je Osječko-baranjska županija, a 24 tisuće Slatinska Banka, Cesting i Komora. Mladi poduzetnici s idejom slobodni su prijaviti se na natječaj.

"Raspisan je natječaj, trajati će 45 dana, nakon toga će 15 onih najboljih biti nagrađeni putem fonda. Želim putem medija poslati poruku našim gospodarstvencima, ljudima koji žele poticati poduzetništvo na ovim prostorima a već su se formirali da stanu uz nas u ovom projektu da ovaj fond nagrada bude puno veći nego što je sada", rekao je zamjenik župana osječko-baranjskog Goran Ivanović.

Za one koji nemaju poslovni plan planirana je edukacija, a poduzetnici se za sve obrasce i uvjete prijave mogu javiti u Upravni odjel za gospodarstvo, poručuju iz županije. Inače Osječko-baranjska županija podupire slične projekte, a uključena je i u program kreditiranja poduzetništva za žene i mlade.