Osječko-baranjska

MULTIMEDIJSKA KULTURA

Osječki gimnazijalci u kinu uče ono što nedostaje u kurikulumu

Novi kurikulum u hrvatskim osnovnim i srednjim školama donio je brojne novosti, a nekima od njih nisu svi oduševljeni. Jedna od žrtava u programu predmeta Hrvatski jezik je multimedijska kultura za koju, čini se nema prostora u pretrpanom rasporedu. U osječkoj Jezičnoj gimnaziji odlučili su ovaj propust ispraviti na svoju ruku, te učenicima u suradnji s Kinematografima Osijek multimediju približiti projekcijama kvalitetnih filmova.

Osječki gimnazijalci u kinu uče ono što nedostaje u kurikulumu   FOTO:STV
Piše: Dino Perković / STV

Ovoliko zauzetih mjesta u osječkom kinu Uranija obično je rezervirano isključivo za holivudske megauspješnice, no zahvaljujući inicijativi Jezične gimnazije, osječki srednjoškolci imat će priliku gledati kvalitetne filmove iz žanrova koje bi inače vjerojatno propustili. Inicijativu je pokrenula profesorica hrvatskog jezika Valerija Karačić koja je u programu svog predmeta primijetila nedostatak tema iz multimedijske kulture, a koji su prije bili prisutni.

"Nemamo mjesta za medijsku kulturu jer su nam prenakrcani planovi, nemamo mjesta dakle automatski za filmsku kulturu. U osnovnoj školi je dosta isto to ograničeno i jednostavno djeca idu u kino, ali gledati ono što je popularno, dakle horori su sad trenutno in pa se to ide gledati. Ja bih uistinu željela da djeca pogledaju i kvalitetan film", kaže profesorica Hrvatskog jezika i književnosti Valerija Karačić.

Tijekom sljedećih nekoliko mjeseci dvjestotinjak učenika osječke Druge gimnazije imat će tako priliku pogledati četiri filmova s naglaskom na kvaliteti, a ne komercijalnosti, uključujući i ekranizacije lektira te hrvatski film Osmi povjerenik, te na kraju i jedan film po vlastitom izboru. Repertoar za srednjoškolce odabrao je učenik četvrtog razreda Jezične gimnazije David Gašo.

"S obzirom da se osobno bavim filmom i da mi je to neki primarni interes kojim se želim baviti u budućnosti i pošto sam pogledao jako puno filmova u ovih svojih 18 godina, htio sam jednostavno pokazati nešto od filmova kao što je profesorica ranije rekla koji nisu popularni svojim vršnjacima", kaže David.

U ovu inicijativu spremno su se uključili i Kinematografi Osijek koji već duže vrijeme surađuju s osječkim srednjim, ali i osnovnim školama.

"Ono što je najvažnije jeste da osim tog poticanja na očuvanje filmske i kulturne baštine ta djeca također dobivaju i jednu drugačiju dimenziju, jer vi odabirom filmskih naslova uistinu možete utjecati na razvoj njihove svijesti, odnosno ono što je najvažnije kritičko promišljanje", ističe direktorica Kinematografa Osijek Marijana Bošnjak.

Dodala je i kako se na ovaj način ne promiče samo filmska kultura. Naime, zgrada kina Uranija u kojoj će gimnazijalci gledati filmove spomeničko je i kulturno dobro s dugogodišnjom tradicijom prikazivanja filmova od samih početaka filmske industrije, te samim tim je i arhitektonski, kulturni i povijesni doživljaj.