Politika

BAČIĆ O IZVJEŠĆU PREMIJERA

Nijedna vlada nije imala ovoliki reformski kapacitet

Od uspostave suverene hrvatske države nijedna vlada nije imala ovoliki reformski kapacitet, poručio je u srijedu predsjednik HDZ-ova saborskog kluba Branko Bačić, osvrčući se na kritike koje je saborska oporba izrekla na račun premijerova godišnjeg izvješća Hrvatskom saboru o radu njegove Vlade.

B Bačić   FOTO:Goran Mehkek / CROPIX
Piše: HINA

 Oporbu, koja je relativizirala Vladine rezultate u dvije godine mandata, Bačić je podsjetio da je Vlada u tri kruga porezne reforme građane i poduzetnike rasteretila za više od 6,5 milijardi kuna, da je u proceduri mirovinska reforma, da nikad nije bilo manje nezaposlenih, da su povećane rodiljne i obiteljske naknade, subvencionirani stambeni krediti, itd.

 Vlada ima viziju i strategiju, poručio je Bačić, odbacujući redom oporbene prozivke, među njima i onu čelnika SDP-a Davora Bernardića.

 Ako Bernardić ima dokaze o zlouporabi pravosudnog sustava od strane HDZ-a, neka to javno objavi ili neka se uputi u DORH, ako ih nema, takvo jeftino prikupljanje poena dovoljno govori o potonuću SDP-a, kazao je.

 Osvrnuo se i na najavu tužbe BiH zbog gradnje Pelješkog mosta te poručio kako je taj most 400 metara duboko u prostoru i akvatoriju Hrvatske.

Radin: Manjina ekstremista ima svoje mecene

 Podršku premijerovu izvješću najavljuje i Klub nacionalnih manjina, čiji Furio Radin upozorava da su se u posljednje vrijeme intenzivirali verbalni i neverbalni napadi na one koji su drugačiji.

 Manjina ekstremista ima svoje mecene, pomagače u raznim institucijama, a cilj im je destabilizacija ove Vlade i ove zemlje, ističe Radin i napominje da su nacionale manjine kolateralne žrtve svega toga te da bi Vlada prema spomenutima trebala biti odrješitija.

 Moramo biti odrješitiji i kad se događaju situacije kao nedavno prema saborskim zastupnicima ili gdje su manjine i njihovi zastupnici izloženi verbalnom nasilju u virtualnom, ali i realnom svijetu, kaže Radin.

 Potvrdio je da zastupnici manjina ostaju u saborskoj većini, da podržavaju Vladu te se nadaju da će joj mandat trajati čitave četiri godine.

 I Milorad Pupovac (SDSS) poziva da se ozbiljno shvati stanje duha ili "činjenica da loši duhovi nastoje dominirati, uspostaviti kontrolu nad javnim mnijenjem i prokazivati ljude samo zato jer su druge nacionalnosti, što ne misle kao oni".

 Klub SDSS-a pridružuje se svima kojima je stalo da demokratske vrijednosti - tolerancija, pluralizam, zaštita manjina - budu posebno zaštićeni, navodi Pupovac.

 Poručuje da s najbližim susjedima Hrvatska treba graditi što je moguće bolje odnose, a ako ih nema, pokušati smanjiti one loše.

Sinčić: Za neke je Hrvatska samo stepenica koju treba zgaziti na putu do vrha

 Nizu oporbenih kritika na račun Vladina i premijerova rada pridružio se Živi zid, čiji Ivan Sinčić kaže da hrvatsko društvo obilježava polarizacija na sve veći broj sve siromašnjih i na sve manji broj elite, odnosno paraelite koja je u mnogim stvarima nedodirljiva.

 Ta nepravda, bezperspektivnost boli više od ekonomske nejednakosti, ističe Sinčić i tvrdi kako su rad aktualne vlade najviše obilježili netransparentnost, rastrošnost, korupcija, bezidejnost.

 "Za neke je Hrvatska samo stepenica koju treba zgaziti da bi se došlo do vrha", naglašava Sinčić, pa zbrajajući Vladin rad zaključuje - "sve u svemu jako mršavo, ocjena je 1 od 10".

 Njegov stranački kolega Branimir Bunjac ide korak dalje, pa tvrdi da se Hrvatska pod Vladom Andreja Plenkovića nalazi na korak do suspenzije demokratskog društva, na korak do društva gdje se laž, prijevare i pljačka žele promovirati kao nešto časno i normalno.

 Premijerove ocjene o rezultatima Vlade ne dijeli ni Željko Lenart (HSS), koji kaže da se za premijerova izvješća povremeno osjećao kao da je u filmu Matrix koji govori o paralelnoj svijesti.

 Pita se i tko danas može biti optimist u Hrvatskoj, gdje je zakon "paukova mreža u koju se hvataju mušice, a paukovi lete uokolo". Ozračje u kojem se Hrvatska nalazi stvarno je pesimistično, zaključuje Lenart.

(Hina) xum ytr