Politika

OTIŠLA SPAVATI KUĆI?

Predsjednica Grabar-Kitarović jučer prebacila ured u Slavonski Brod, ali u trenutku eksplozije tamo nije bila!

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u utorak je izmjestila ured u Slavonski Brod.

Predsjednica Grabar-Kitarović   FOTO:Srdjan Vrancic / CROPIX
Piše: Republika.eu / N1 / Index.hr

Šesnaesto je to seljenje ureda na drugi kraj Hrvatske u njezinom mandatu.

Međutim, nije bila u Slavonskom Brodu u trenutku eksplozije u Rafineriji u Bosanskom Brodu.

Iz Ureda predsjednice za N1 su potvrdili da se predsjednica Kolinda Grabar Kitarović vratila u Zagreb te da ujutro kreće na put za drugi dan posjeta Slavoniji.

"Postavlja se pitanje čemu cijela predstava sa seljakanjem Ureda predsjednice. Zašto je Kolinda, po šesnaesti put u mandatu preselila ured na drugi kraj Hrvatske, samo da bi se navečer vratila 190 kilometara natrag u Zagreb i onda opet sutradan otišla u 190 kilometara udaljeni Slavonski Brod?

Zbog čega to radi? U travnju ove godine je rekla kako smatra da se premještanjem ureda približila građanima. Koji građanin Republike Hrvatske se može poistovjetiti s putovanjem 190 kilometara u ured, a zatim putovanjem novih 190 kilometara kući? Koji građanin ima ured udaljen 190 kilometara od kuće? Kojem građaninu, osim predsjednici, porezni obveznici plaćaju vozača i putovanje 190 kilometara do posla i natrag?" pita se Index.hr koji je Uredu predsjednice poslao upit o tome koliko košta seljenje Ureda predsjednice u neki drugi grad.

"Troškovi izmještanja Ureda predsjednice Republike u drugu županiju ne vode se zasebno kao troškovi izmještanja Ureda već po vrsti troška, kao što su dnevnice, smještaj i prijevoz. Troškovi izmještanja Ureda predsjednice u Brodsko-posavsku županiju do sada nisu obrađeni.

Pri svakom izmještanju Ured predsjednice Republike vodi računa o troškovima, te su se, u tom smislu, Predsjednica i savjetnici odrekli dnevnica tijekom putovanja po Hrvatskoj, Predsjednica i savjetnici koriste kombije kao prijevozno sredstvo, ukoliko u županiji postoji vojni objekt u kojem Predsjednica i savjetnici mogu noćiti koristi se vojni smještaj ili se izaslanstvo vraća u Zagreb, ukoliko je to zbog blizine izmještenog Ureda moguće. To je bio slučaj i pri jučerašnjem izmještanju Ureda u Brodsko-posavsku županiju kada se Predsjednica, s lokacije posljednjeg programa – Okučana, vratila u Zagreb", odgovoreno im je.