Osječko-baranjska

EUROPSKI TJEDAN GRADOVA I REGIJA

Anušić u Bruxellesu: ''Bit ćemo brži i organiziraniji kad su EU projekti u pitanju!''

U Bruxellesu traje Europski tjedan gradova i regija, četverodnevna konferencija na kojoj oko 6000 sudionika razmijenjuje mišljenja o razvoju regija i gradova unutar Europske unije. Posebno je ove godine važna za Slaoniju i Baranju. U Bruxellesu boravi i osječko-baranjsko izaslanstvo predvođenom županom Ivanom Anušićem. Niz sastanaka ima za cilj osigurati financiranje projekata na našem podruju u novoj financijskoj perspektivi u razdoblju od 2021. do 2027. godine.

U Bruxellesu traje Europski tjedan gradova i regija, četverodnevna konferencija na kojoj oko 6000 sudionika razmijenjuje mišljenja o razvoju regija i gradova unutar Europske unije   FOTO:STV
Piše: Marin Ćurić / STV

Prvi dan slavonskobaranjskih aktivnosti u Bruxellesu tradicionalno je završio  domjenkom u Predstavništvu Slavonije i Baranje. I ovoga puta okupili su se hrvatski dužnosnici koji žive i rade u belgijskoj prijestolnici, uključujući europske zastupnike iz Hrvatske te veleposlanike.

„Potreban nam je jači zamah i veća aktivnost, u prvom redu nas koji u Slavoniji živimo i vodimo politiku, naše aktivnosti, projekata, vizija, i njihova artikulacija prema Vladi i fondovima Europske unije. Iz tog razloga smo danas ovdje. Bit ćemo aktivni i tražiti pomoć od vas, a ovaj ured bit će središte lobiranja za projekte koji su nam važni“ – kazao je župan Anušić pozdravljajući prisutne i čestitajući Dan neovisnosti Hrvatske, napominjući kako će slavonskobaranjske aktivnosti u Briselu odsad biti brže i organiziranije.

„Mi s područja Osječko-baranjske županije s današnjim danom možemo se pohvaliti sa 1194 EU projekta ukupne vrijednosti 790 milijuna eura i tim putem nastavljamo“ – kazao je ravnatelj Javne ustanove Županijske razvojne agencije, Stjepan Ribić podsjećajući i na ukupno 2,9 milijardi kuna rijednih projekata potpisanih u godinu dana kroz projekt Slavonija, Baranja i Srijem.

Na otvorenju Europskog tjedna regija i gradova predsjednik Europske Komisije Jean Claude Juncker izjavio je kako „EU nisu Strasbourg ili Bruxelles već smo to svi mi. Građani žele da ih slušamo, među njima raste broj euroskeptika".

Izrazio je zabrinutost rastućim euroskepticizmom i okomio se  na sve popularnije netradicionalne stranke nazvavši ih „glupim populistima“ protiv kojih je „potrebno ustati“. 

„Nema Europe bez nacija i teritorija. Nacije i EU idu ruku pod ruku. Ne želimo nadići nacije“, naglasio je Juncker. 

"Mi međutim, moramo razgovarati s njima jer euroskeptici i glupi populisti nisu jedno te isto. Treba napraviti razliku među njima te objasniti skeptičnim građanima što mi radimo“, rekao je predsjednik Europske komisije podsjećajući kako će od 2021. godine biti manje novca za kohezijsku politiku kojoj je cilj smanjiti razlike između siromašnih i bogatih dijelova Europske unije no ona mora biti efikasnija, rekao je. 

„Potrebno je modernizirati kohezijsku politiku, pojednostaviti procedure (prijavljivanja projekata) te se fokusirati na sadržaj, a ne na formalnost“, zaključio je Juncker.