Osječko-baranjska

NE CIJENIMO BOGOM DANE LJEPOTE

Neodgovorni građani još uvijek bacaju smeće uz Dravu

Osječka promenada na ponos je Gradu na Dravi. Najljepšom u Hrvatskoj procijenili su je nedavno i određeni strani mediji, no već situacija na suprotnoj obali pokazuje da bogom dane ljepote koje nas okružuju ne cijenimo svi jednako. Jedan naš gledatelj uputio nas je na lijevu obalu Drave gdje neodgovorni građani bacaju otpad, pa i gore stvari.

Neodgovorni građani još uvijek bacaju smeće uz Dravu   FOTO:STV
Piše: Antonio Bunoza / STV

Drava ide svojim putem, a ljudi na šumskim dijelovima njene obale također nastavljaju po svome. Raslinje nešto dalje na lijevoj obali neodgovornim pojedincima nudi zastor za odbacivanje otpada. Primjetio je to još prije nekoliko godina jedan od ribiča Stojan Ptiček. Baš je zbog toga ovoga puta za ribolov odabrao desnu obalu, ispod osječkog KBC-a.

"Ja se često motam po Dravi. I sad, ako se spustite tu putem dolje u šumu ne možete promašiti nikako. Sa strane puta to je i zaraslo puno toga. Naravno priroda radi svoje, ali vidim smeće se ne uklanja. A prije par godina, možda 5-6 godina je vojska uklanjala. Svaka čast vojsci, moram reći, oni su dolazili kamionima i dečki su tu zaista, ja sam pecao pa sam vidio, i oni su to očistili i začas je to, kao da su oslobodili prostor za novi deponij", priča ribič Stojan Ptiček.

A ne bacaju se samo najlonske vreće s raznim sadržajima. Netko je ovo mjesto prepoznao i kao savršeno za izbacivanje sadržaja septičke jame. I dok normalan svijet rijeke i njenu vegetaciju vide kao prirodne ljepote i bogatstvo, među nama još uvijek ima onih koji misle da je samo zlato sve što sja.