Gost komentator

PROF. NEDELJKO BOSANAC

Je li afera SMS konačan dokaz da se sustav raspao jer je bio u poziciji rasta bez razvoja deformiranog sigurnosnog sustava?

"U našem su se društvu odjednom, nakon 28 godina rasta i razvoja, počeli pokazivati deformiteti države, njezinih tijela/institucija što su se našla/le u poziciji da tijelo raste ali se sve više na njemu vide deformirani dijelovi. Ta zakonitost rasta i razvoja društva i države posebno je razvidna na nositeljima političke vlasti, pravosuđu i Sveučilišta", kaže među ostalim prof. Nedeljko Bosanac u svojoj kolumni te se pita: "Je li afera SMS konačan dokaz da se sustav raspao jer je bio u poziciji rasta bez razvoja deformiranog sigurnosnog sustava?"

Prof. Nedeljko Bosanac   FOTO:STV
Piše: Prof. Nedeljko Bosanac

Kad bilo tko u našem društvu pročita: “Živimo u opasnoj zemlji, ovdje nema prava ni pravne sigurnosti, svi smo u opasnosti”, tada se stvarno svaki građanin treba svaki dan doma i na ulici okretati oko sebe u nakani da zbog preventive isključi svaku eventualnost što bi ga mogla dovesti pred sud ili pred policiju. Kad takvu izjavu što ste prethodno pročitali da poznati odvjetnik g. Krsnik, e' tada ulazimo u razdoblje ukupne neizvjesnosti društva koje je punih 28 godina stvaralo deformiranu državu u kojoj organizam vlasti, pravosuđa i Sveučilišta raste ali se ne razvija. Čisti holistički pristup prethodno iznesene konstatacije. Znate kada imate dva organizma od kojih je jedan zdrav, a drugi deformiran i očekujete da oba rastu i razvijaju se tada ćete nakon izvjesnog vremena primijetiti da s istim ulaganjima zdrav organizam raste i razvija se, a deformiran raste ali se ne razvija. U našem su se društvu odjednom, nakon 28 godina rasta i razvoja, počeli pokazivati deformiteti države, njezinih tijela/institucija što su se našla/le u poziciji da tijelo raste ali se sve više na njemu vide deformirani dijelovi. Ta zakonitost rasta i razvoja društva i države posebno je razvidna na nositeljima političke vlasti, pravosuđu i Sveučilišta.

Je li afera SMS konačan dokaz da se sustav raspao jer je bio u poziciji rasta bez razvoja deformiranog sigurnosnog sustava? Pa, odgovor potražite u medijima sami?! Gledajte, pročitao sam ingenioznu izjavu g. M. Brkića: "Naše je poslanje boriti se za svoj narod, a ne zavoditi". Mila mati! Eno nacija u ekstazi, oduševljena poput 'kita' brzo pliva na obalu da se nasuče'. Gdje god taj lik prođe odjekuje: 'Ljubičica bijela i plava.....etc'.

U nas nitko na vlasti ne želi citirati g. Trumpa, Putina, Orbana, Makrona, Merkel i etc., citiraju M. Brkića? Plaše se ljudi citirati g. Trumpa i Putina jer su globalisti još uvijek u njihovim glavama. Ne Trumpa i/ili Putina, nego u glavama hrvatske političke bulumente bilo da su na vlasti s 'ljigavom koalicijom', bilo da se radi o većem dijelu oporbe koja glumi 'smokvin list' namjesto da poziciji pokaže da ispod tog lista imaju snažnu podlogu, dužinu i potenciju da sruše tu klijentelističku, korupcijsku i nepotističku vlast. Da bi to učinili trebaju hrabrog lidera i moraju jasno definirati put rasta i razvoja zdravog demokratskog hrvatskog društva i države. Dakle, hrvatska nacija treba lidera s čvrstim testisima. Kome su onda Trump, Putin, Orban, Makron ili Merkel problem? Pa, g. M. Brkiću i svima onima koji nas godinama uvjeravaju da je nemoguće postići ekonomijski rast i blagostanje, nego da treba provoditi strukturne reforme. Inače sintagma “strukturna reforma” nije ništa drugo doli izričaj za sve veću regulativu i birokraciju dok nacija živi sve lošije. U tom životu ugroženog 'egzistencijskog minimuma' nacija jedva čeka (još od 2011. godine?) da iz podzemlja ili 'duboke države' izroni g. M. Brkić i da pomogne njezinom prosperitetu. Još samo čeka nacija da se taj lik obrasle brade, u nekoj morskoj luci i odjeven u ronilačku opremu, poput tuljana, prikaže prije nego li zaroni do nekog 'vjerskog kipa' pred kojim će u morskoj tišini moliti za sebe, a ne za naciju. Zapravo sve je u njegovoj mistifikaciji sebe podređeno naciji. Jedina je razlika što on na račun nacije živi exseled, a narod iseljava i moli: " kruha, kruha gospodaru...etc". Što radi hrvatska inteligencija? Kako je teško podnositi 'političku i umu masturbaciju' g. M. Brkića, a nitko s hrvatskih sveučilišta da glas pusti, da definira problem hrvatske nacije. Naciju su zarobili u 'dubokoj državi' u koju su nju politički deformirani akteri sramne političke drame uvukli likovi slični g. M. Brkiću. Nepodnošljivo je sve što se u ovom vremenu događa s nacijom. Što njoj rade infantilni politički likovi koji nisu zainteresirani za otklanjanje rasta društvenih i državnih deformiteta? Ta politička bulumenta na vlasti i njihova 'ljigave koalicija' ne žele sići s vlasti usprkos činjenici da urušavaju svaki zdravi državni organizam i instituciju, a klijentelistički preferiraju opću državnu demokratsku deformiranost razvojnog zaostajanja i problema. Posve su se udaljili od oblikovanja zdravih državnih tijela i institucija. Zdravih demokratskih hrvatskih vrijednosti društva i države. Poslušajte samo trbuhozborca hadezeovaca g. Bačića i sve će biti razvidno?

Da, nacija živi sve lošije, a sveučilišta i znanstvenici sve bolje usprkos činjenici da je njihov rejting ugleda i rezultata sve lošiji. 'Pače, niti jednog našeg sveučilista nema na rang svjetskoj ljestvici sveučilišta. Sveučilište u Zagrebu, očekivano i prirodno, ponovno se našlo na dnu jedne svjetske ljestvice sveučilišta. Ovaj put riječ je o Svjetskom poretku Sveučilišta za 2019. godinu, objavljenom u cijenjenom časopisu Times HigherEducation, a Sveučilišta u Zagrebu nema u prvih 800 institucija. Službeno, za Zagrebačko sveučilište piše da se nalazi između 800.-og i 1000.-og mjesta, s obzirom na to da za tako nisko rangirana sveučilišta, Times ne definira točan poredak. Sveučilište u Splitu bolje je od zagrebačkog, kao uostalom i u većini ostalih top ljestvica objavljenih u posljednjih nekoliko godina, pa se nalazi između 600.-og i 800.og mjesta.

Moramo se stalno pitati kad ćemo već jednom napredovati. Na ovih dana objavljenoj ljestvici The World University Rankings vidimo da se Sveučilište u Zagrebu zadržalo u istom rangu jer se nalazi između 800. i 1000. pozicije. Bolje su rangirana sveučilišta u Splitu i Ljubljani što je samo po sebi poražavajuće jer splitsko sveučilište zasigurno raspolaže sa znatno manje novca od našeg najvećeg sveučilišta u našem najvećem gradu. Ne želim spomenuti da je Univerzitet u Beogradu saens-fiction za naša sveučilišta.

Dobro, sada će rektor Zagrebačkog sveučilišta smisliti bar dva obrazloženja. Jedno će obrazloženje izdvojiti poruku da je tako niska pozicija na ljestvici svjetskih sveučilišta to što na fakultetima nije zastupljena teologija, e" da bi naša znanost trebala biti hrvatska, katolička i hadezeovska? Ostavimo tog rektora koga nitko na Zagrebačkom sveučilištu ne doživljava ali nitko od vrlo snažnih tamošnjih intelektualaca i znanstvenika ne može i ne želi se njemu suprotstaviti s vjerom i istinom. Uostalom, da sam zaposlenik na tom Sveučilištu svake bih godine posebnom poštom dostavljao 'zrcalo' rektoru. 'E da bi rektor mogao komparirati sebe i stanje na Sveučilištu.

Vratimo se Sveučilištu J. J. Strossmayera u Osijeku i tamošnjem rektoru, predsjedniku Rektorskog zbora. Mila mati! Ma, znate što? Spreman sam da u zatvoru odležim ostatak života ali da zaustavim tu sveučilišnu klijentelističku, koruptivnu i nepotističku parazitiziranu bulumentu što gleda propast Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema i uživa blagodati proračunskih primanja, a da pri tome nikakve rezultate nemaju. Imaju?! Hiperprodukcija diploma, korupciju, klijentelizam, nepotizam, nikada više diploma i nikada više neznanja.

Većina tih tzv. znanstvenika ne razumiju da je teško ne manipulirati s opće prihvaćenom politikom na Sveučilištu i mediokritetima u znanosti što zadržavaju svoju važnost ne ističući istinoljubivost, kritičnost, pravednost i djelotvornost. Njima, tim mediokritetima u znanosti, nije važna znanost kao sumnja u postojeće. Njih poput religijskog fanatizma fasciniraju lideri iz političkih stranaka kojima pripadaju. Motivira ih vjerovanje, klijentelizam, nepotizam i konformizam u kojem žive bez znanstvenih rezultata. Na njihovo istraživanje i život sa znanosti često djeluje opće prihvaćena mediokritetcka politička realnost. Kako svim tim mediokritetima u znanosti opisati da Vjera i vjerovanje nije znanost. Znanost je sumnja. Vjera isključuje sumnju. Vjera je pokušaj spoznaje istine, dok je znanost misaoni proces 'sumnjom do rješenja'. Znanost čak niti istina nije. Ili, znanost je održiva praksa i spoznaja neotkrivenog.

I, gledajte hrvatsku stvarnost što jasno zrcali položaj u društvu narodnih prosvjetitelja, profesora. Uhićen je profesor zbog statusa o premijeru: "Taj idiot treba što prije nestati iz Hrvatske". Eto, počeli su hapsiti i 'puknute' profesore. E', sad, ipak mi se više čini da je rješenje u hapšenje profesora, a nikako ne u njihovoj 'prekvalifikaciji u astronaute ili informatičare'. Ili, dobro bi bilo da se I. Vrdoljak 'prekvalificira u astronauta pa da njega i njegovu ministricu pošaljemo u orbitu na nekoliko desetljeća?’.

Eto g. Vrdoljaka i njegove ministrice koji sugeriraju svima nama profesorima prekvalifikaciju. Netko od profesora reče: "Ma kakva informatika, prekvalificirat ću se u keramičara i imati više novaca. Povijest ionako nikome ne treba, uz Kolindinu "jogurt revoluciju"...".

Slušajte, je li se i vi što čitate ovu kolumnu držite za srce kao g. M. Brkić i hadezeovci? Vjerujte, ja ne! Trenutno držim s obje ruke svoju glavu i vriskom sebi govorim: 'Jesu li ti hadezeovci ludi, što rade od nacije zbog koje se za srce drže'? I, da: "Nije lipo beljiti se s jezikom, postoje načini i norme ponašanja". Dokle smo došli da se saborski tajnik 'belji' izabranom zastupniku u Saboru? Bože pomozi nam!

prof. Nedeljko Bosanac 

Stavovi izraženi u ovom tekstu stavovi su autora, i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Republika.eu.