Osječko-baranjska

PRISJETILI SE SUBORACA I SUDBONOSNIH DANA

Obilježena 27. godišnjica osnutka Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek

Noćni letovi bez prave navigacije u športskim zrakoplovima, dopremanje humanitarne pomoći Vukovaru iz zraka, izrada takozvanih bojler bombi – sve su to počeci Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek. Na inicijativu pilota Marka Šikovića i članova Aerokluba Osijek, Samostalni zrakoplovni vod je tijekom Domovinskog rata obavljao izviđanja i snimanja neprijateljskih položaja sa lakim sportskim zrakoplovima. Na prigodnoj svečanosti prisjetili su se poginulih suboraca i sudbonosnih dana iz 1991. godine.

Piše: Republika.eu / STV

Djelovanje u tajnosti, velika improvizacija, ali i volja. To je bio Samostalni zrakoplovni vod koji je svoje djelovanje zbog ratne opasnosti izmjestio iz Osijeka. Motorni zmajevi, cesna i pajper prebačeni su u Đakovo, na Gajgerovu pustaru, odakle su započele izviđačke aktivnosti.

"Pa su tri zrakoplova Antonov, to je ovo što stoji iza nas, bila prebačena u Đakovo, mi smo ih prefarbali u maskirne boje i počeli smo s njima dostavu humanitarne pomoći u Vukovaru. Kad smo potrošili sve naše klupske padobrane, onda smo počeli borbeno djelovati. Napravili smo eksperimentalnu bombu koju smo iskušali na poligonu u Gašincima", kaže predsjednik Aerokluba Osijek Zlatko Tot.

U tridesetak letova bačeno je na srpske položaje oko 180 bombi ručne izrade, nazvanih bojleri, što je veliko postignuće u borbi s JNA čija je protuzračna obrana bila potpuno nemoćna protiv ovih letova. Ponosni smo na ono što su slavonski piloti napravili i priča o Samostalnom zrakoplovnom vodu jedna je od najposebnijih u Domovinskom ratu – izjavio je župan Anušić.

"Vršio je zadaće koje su nezamislive, koje su bile s onim što su oni imali, a to su avioni zaduženi za špricanje poljoprivrednih usjeva, što su bili sve samo ne vojni zrakoplovi. Ali ti su ljudi sa svojom energijom, snagom, ljubavlju prema državi i neki način ludom hrabrošću odlučili dati sve što mogu i iskoristiti te zrakoplove u vojnim sukobima koji su tada 91. bili između nas i Srbije", istaknuo je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

No, raketni sustav JNA usmrtio je slavonske pilote i padobrance Marka Živkovića, Mirka Vukušić, Antu Plazibata i Radu Grivu. Upravo ova svečanost organizirana je njima u spomen kako se njihov doprinos obrani Hrvatske i pomoć opkoljenom Vukovaru nikada ne bi zaboravili.