Osječko-baranjska

''KLEINES ESSEKER OKTOBERFEST''

Bavarska u malom u osječkoj Sunčanoj ulici

Oktoberfest – najveća svjetska pivska manifetacija završio je danas u Minhenu. I Osijek je imao svoj Oktoberfest, ali u puno manjim dimenzijama. Održan je u Sunčanoj ulici, nazvan "Kleines Esseker Oktoberfest" i stvorio pravi bavarski ugođaj. Evo kako je bilo.

Bavarska u malom u osječkoj Sunčanoj ulici   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Zabijanjem pipe u bačvu i službeno je otvoren Mali osječki Oktoberfest. Za autentičnost osječkog Oktoberfesta bili su zaduženi pripadnici Njemačke zajednice u gradu. Kako originalnim bavarskim narodnim nošnjama, tako i glazbom. Na pozornici su se ove godine imjenjivali pjevački zbor njemačke zajednice – Zemaljske udruge Podunavskih Švaba "Alte Kameraden" i zabavni bend MGM s reprtoarom njemačkih šlagera te originalna švapska limena glazba "Wagabunden Blaskapelle".

"Kontaktima u našoj pradomovini smo uspjeli doći do toga da imamo pravi njemački štih u Sunčanoj ulici, dakle pravi mali Oktoberfest u Osijeku", kaže predsjednik Njemačke zajednice u Hrvatskoj Vladimir Ham.

Uz piva se u kućicama nudila i hrana koja se dobro sljubljuje s pivom i predstavlja kulinarsku tradiciju Bavarske – pečeni pilići, bijele pivske kobasice, koljenice s kiselim kupusom. Originalnu bavarsku nošnju odjenuo je bivši načelnik Ernestinova čiji su preci i osnovali to mjesto, podsjetio na tradiciju i povijest svog naroda na našim prostorima. Upoznao nas je i s münchenskim Augustiner pivom.

"Ovi iz Münchena kažu da je to vjerojatno najbolja pivovara, Münchenska pivovara. Ovdje ima 5 originalnih münchenskih piva i 2 craft piva također iz Münchena i dva naša craft piva. Tako da ovdje zaista možete probati, piše i Oktoberfest, to je specijalno napravljeno za Oktoberfest ima malo više alkohola nego što naša piva imaju, a to je 6.5% koliko vidim, prema tome jedno dva-tri piva i vi ste već u štimungu, ne?", kaže Matija Greif.

Mali osječki Oktoberfest koji je potrajao do 23 sata organizirali su kušaonica piva GAJBA, Nejmačka zajednica u Hrvatskoj, Grad Osijek i Turistička zajednica Grada Osijeka.