Osječko-baranjska

KOMUNALNI PROBLEMI

Građani traže bolje uvjete na parkiralištu iza konkatedrale

U središtu Osijeka nije uvijek jednostavno pronaći parkirno mjesto. Jedna od mogućnosti je parkiralište u Pejačevićevoj ulici, na prostoru bivše trgovine "Zeko", iza konkatedrale, ali zbog njegovog lošeg stanja su nam se obratili vozači. Naime kažu kako na njemu nema nikakvog reda, a kada padne kiše nastaju još veći problemi.

Građani traže bolje uvjete na parkiralištu iza konkatedrale   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

U prijepodnevnim satima parkiralište iza konkatedrale uglavnom je puno. Parkira se gdje god se nađe mjesto, za što se plaća karta, jer u protivnom se uredno kažnjava. Zdenko Farkaš stanuje u Pejačevićevoj ulici i svakodnevno ovdje parkira, kaže kako se susreće s različitim problemima, a najgore je kada padne kiša. Prije par godina kaže nakon kritika napravljeni su određeni radovi, ali koji nisu dugoročno riješili situaciju.

"Vozili su navodno tucanik, ali više zemlje nego kamena i kad se to povaljalo i kiša padala opet se ispostavilo da to nije to jer je bilo blato i voda. Znači trebalo bi to kompletno parkiralište sanirat, asfaltirat, obilježit mjesta, što je vrlo, vrlo bitno jer na ovom parkiralištu nema ni jedno obilježeno parkirno mjesto, a uzima se parkirna naknada. Mislim da to nije u redu i da bi koncesionar trebao voditi računa o tome", kaže Zdenko Farkaš.

Kaže kako ima mjesečnu invalidsku kartu koju paća 50 kuna mjesečno, ali da problem nije u naplaćivanju, već u kvaliteti parkirališta koje vidi i puno stranaca koji obilaze konkatedralu. Raslinje koje raste uz zid kaže grebe automobile, a da parkiralište nije u dobrom stanju slažu se i drugi koje smo ovdje zatekli.

"Parking se slabo održava, a naplaćuje se. Trebalo bi više računa vodit o tom parkingu. Posebno kad padnu kiše onda je tu poplava. Za te novce koje mi plaćamo ovdje na parkingu treba drugačije se organizirat. Na ovakav način bi trebali mi njima naplaćivat, a ne oni nama", ogorčen je Dragan Pacek.

"Mali je parking ali je dosta dobar, tu u centru grada, ali ga malo treba urediti jer kad padne jača kiša, onda su bare i ne možete parkirat onda, ne možete izaći iz auta, a inače se slažem, treba ga uredit malo", mišljenja je Blanka Mavretić.

Parkirališna mjesta u središtu grada su itekako potrebna, smatraju građani, ali ne na bilo kakav način. Gradska četvrt gornji grad već godinama apelira na taj i druge prostore u središtu Osijeka, kaže predsjednik vijeća ove gradske četvrti Ivica Završki.

"Ako je nešto parkiralište onda to parkiralište treba biti u cijelom obujmu asfalatirano i cijelu godinu u funkciji da se može i hodati i dovesti automobil. Ovako imate u Osijeku. Ne samo na ovom mjestu, nego primjerice i famoznu Rupu na Dravi gdje isto tako imate, do nedavno niste imali ni asfalat, sad evo hvala bogu barem imate to", kaže predsjednik Vijeća Gradske četvrti Gornji grad Ivica Završki.

Mislim da bi gradske vlasti u dogovoru s koncesionarom trebale pronaći način da se ta parkirališta urede ili da ne budu parkirališta, kaže Završki.

"Gdje su plave linije ili bijele linije na šljunku? Vi ustvari neznate, odnosno znate, može se parkirati kako god stignete i umijete na takvim mjestima, a to naravno najviše odgovara koncesionaru jer onda je to sve "full" puno. Što je tamo u koncesiji? Parkirna mjesta ili cijeli prostor? Ako je cijeli prostor onda se može natrpati automobila koliko god stane jedan na drugoga i interesantno da se svi naplaćuju, pa ako treba na kakvom god mjestu, pa i onom mjestu gdje se ne može uopće parkira", dodaje Završki.

Upit s problemima koji muče naše gledatelje kao i pitanje kapaciteta ovog parkirališta sa STV-a su poslali koncesionaru i Gradskoj upravi, te njihove odgovore još uvijek čekaju.