Gospodarstvo

PLENKOVIĆ NA KONFERENCIJI

Cilj korištenja fondova EU je smanjiti nejednakosti hrvatskih županija

Na konferenciji "Dani regionalnoga razvoja i EU fondova" u Šibeniku premijer Andrej Plenković i ministri govorili su o aktualnim politikama i programima čiji je cilj omogućiti ravnomjerni regionalni razvoj svih krajeva Republike Hrvatske. Smisao Europskih fondova s aspekta Hrvatske ima dva temeljna značaja, istaknuo je premijer Plenković.

Plenković   FOTO:Niksa Stipanicev / CROPIX
Piše: Media Servis

"Prvi je da smanjimo unutarnje nejednakosti u pogledu razvijenosti naših županija i naših krajeva. A drugi je da u što kraćem roku dosegnemo razvoj onih drugih članica Europske unije čije su regije, bilo iz drugih razvoja, gospodarski razvijenije ili su kroz više desetljeća koristili benefite kohezijske politike Europske unije", rekao je u svom izlaganju premijer Plenković.Investiranja korištenjem europskih sredstava iznose 80 posto javnih investicija u ovom trenutku, istaknuo je premijer, objašnjavajući da je to previše s obzirom na druge zemlje članice, no da upravo ta injekcija Hrvatskoj sada treba.

"Postupno, ne samo kroz najvidljiviji projekt ove financijske perspektive, a to će biti i trajan spomenik prvih godina članstva u Europskoj uniji, Pelješki most, idu i ostali projekti smanjivanje nejednakosti, ubrzani razvoj svih hrvatskih županija i regija kako bismo dostigli one koji su razvijenije unutar Europske unije od nas", ponovio je premijer i nakon konferencije.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac istaknula je da je na početku mandata zatekla 9 posto iskorištenosti EU fondova, a sada je 54 posto. Cilj do kraja godine je, kaže, 60 posto.

"Preko 75 posto ukupne alokacije smo stavili na raspolaganje kroz natječaje. To govori u prilog koliko smo ubrzali korištenje Europskih fondova. Kasnimo, ali trčećim korakom stižemo i druge zemlje članice i ovaj dio koji se odnosi na isplate krajnjim korisnicima rastu. Ako govorimo u postotnoj nekoj vrijednosti - 450 posto minimalno u svakom operativnom programu raste ugovaranje u odnosu na protekle dvije godine", objasnila je Žalac."Uvijek može bolje i veliki posao je pred nama", dodala je Žalac.

"Poznavajući teren, da na nekim jedinicama lokalne samouprave nemamo projekata, odlučili smo da izmjenama i dopunama Zakona o regionalnom razvoja pojačamo i administrativne kapacitete na terenu tako da se u svakoj jedinici lokalne samopurave se mora dogoditi barem jedan pripremljen europski projekt. Mislim da je to veliki napredak i na tome radimo. Prema istraživanju fali nam 2700 stručnjaka na terenu", upozorila je Žalac.

Premijer Plenković se osvrnuo i na prijedlog mirovinske reforme ministra rada Marka Pavića.

"I stoga ova reforma nastoji ostvariti, po meni, dva bitna cilja. Jedan je da nam mirovinski sustav bude održiv, a dva da mirovine budu više, a da pritom, zbog ranijih koraka, nema onih koji će se naći u diskriminirajućem položaju. To je jednadžba kojom se bavi ova mirovinska reforma. Njena bit je u tome da smo rasteretili građane i gospodarstvo za 6,3 milijarde kuna, a još pritom ostavrili proračunski suficit. To znači da je ta reforma smislena", istaknuo je Plenković.