Osječko-baranjska

UROD MANJI, KVALITETA VRHUNSKA

Jedinstvena atrakcija u Hrvatskoj - u Lugu održan ''Paprikafest"

Lug u Baranji ovoga je vikenda bio u znaku Paprikafesta i Dana sela Luga. Uz Ribarske dane, Festival paprike u Lugu smatra se najvećom turističkom i gastronomskom manifestacijom mađarske zajednice u Hrvatskoj.

Piše: Republika.eu / STV

Crveno baranjsko zlato u svim oblicima i nijansama na štandovima luškog Paprikafesta. Godina za proizvodnju začinske paprike nije bila dobra. Urod je manji od očekivanog, ali je kvaliteta, kažu proizvođači, ostala vrhunska.

Čak 60 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava predstavilo je svoje proizvode na ovogodišnjem festivalu, od čega su polovica proizvođači začinske mljevene slatke i ljute paprike. Festival smatraju odličnom prilikom za prodaju i promociju svoga proizvoda, ali i sela u cjelini.

A kada je nešto jedinstveno privlači i veći broj ljudi.

Bez paprike u Slavoniji i Baranji nezamisliva su brojna jela, a Slavonija i Baranja vjerojatno bez nje ne bi bila to što je.

Fiš, čobanac i kobasice kuhale su se i pekle na sve strane, a čak 104 majstora prijavilo je i kandidature za luški Kup Baranje u kuhanju fiša. Kako je prošao nedjeljni okršaj ljutomana, natjecanje u izdržljivosti konzumiranja ljute paprike, ne znamo, ali pretpostavljamo, borba je bila poprilično ljuta.