Republika TV

TEME DANA STV-A

Što donosi mirovinska reforma, kako sustav učiniti održivim te je li umirovljenički život dostojan čovjeka?

Vladin prijedlog oko kojega se podiglo dosta medijske prašine u javnoj je raspravi, a javnost je već utjecala da Vlada odustane od toga da će pravo na dodatak od 27 posto imati samo korisnici prvog mirovinskog stupa. O mirovinskoj reformi koja je u pripremi razgovarali smo s mr.sc. Matom Dunkovićem, čovjekom koji je u sustavu mirovinskog osiguranja proveo cijeli svoj radni vijek, a unatrag četiri godine nalazi se u mirovini.

Piše: Republika.eu

"Ne slažem se s nazivom da je to cjelovita mirovinska reforma, jer Zakon o mirovinskom osiguranju koji je izašao 1999. godine do danas je imao 20 izmjena i dopuna. To znači da skoro svake godine mi imamo izmjenu i dopunu Zakona o miroviskom osiguranju. To znači da se nešto u mirovinskom sustavu mijenja ili dopunjuje", smatra Dunković te dodaje kako je reforma nešto sasvim drugo.

Zašto je potrebna reforma?

Financijski dio je očajan, to je ono neodrživo, kaže Dunković. 

"Što idemo dalje, doprinosa je sve manje, a umirovljenika sve više. Ne znamo kad će biti dno toga".

Osim financijskog, problem je i demografski.

"Stari se i što je manja generacija radnika to je manji temelj doprinosa".

Treći problem je stopa ovisnosti, a označava odnos broja zaposlenih i umirovljenika, a četvrti problem je stopa zamjene, odnos posljednje plaće i prve mirovine, ističe Dunković.

"S obzirom da smo mi u Europskoj uniji, i da već u predpristupnim pregovorima s Europskom unijom smo najavljivali, a i u programu Vlade uvijek je bilo da se produži radni vijek na 67 godina. Ja bi se tu složio, bez obzira što se sindikati i sindikalni čelnici žestoko tome protive", dodaje Dunković.