Događanja

NEMA DOGOVORA

Prosvjed protiv mirovinske reforme je 20. listopada na Europskom trgu

Nema dogovora između Ministarstva rada i sindikalista na temu mirovinske reforme i upravo zbog toga sindikalisti su za 20. listopada najavili prosvjed na Europskom trgu u Zagrebu.

Ilustracija   FOTO:pixabay
Piše: Media Servis

 Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata:

"Mi vozimo prema sljedećoj stanici, a sljedeća stanica je prosvjed. Pitat ćete, a što nakon prosvjeda i Vlade se pitaju, a mi kažemo ima još dovoljno oružja", istaknuo je Sever.

Jedno od najavljenih oružja je i skupljanje potpisa za referendum. Sindikalisti ne odustaju od nekoliko zahtjeva, a to su skraćivanje radnog vijeka, zadržavanje postojećeg modela penalizacije te kazne poslodavcima. Žele i da dugogodišnji osiguranik u mirovinu ide s 41 godinom radnog staža, predlažu stimulaciju za dulji ostanak u svijetu rada, a protiv su povećanja izdvajanja za drugi mirovinski stup. Na dva sastanka s resornim ministrom Markom Pavićem nisu pronašli zajednički jezik.

"Ovo što je on ponudio uopće nije kompromisno rješenje, to je čak i neozbiljan prijedlog u odnosu na ono što smo tražili. Mi smo očekivali da će se ozbiljmno pregovarati o ova četiri područja", istaknuo je Sever, a nadovezao se Mladen Novosel iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske:

"Mi nismo od ovog Ministarstva u pisanom obliku dobili niti jedno jedino slovo, osim njihove priče da ako treba možemo razgovarati svaki dan."

Novi sastanak s Ministarstvom, ističu, nije dogovoren.