Razno

EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI

Biciklisti zbog manjka edukacije često predstavljaju opasnost u prometu

U sklopu Europskog tjedna mobilnosti udruga Sigurnost u prometu organizirala je besplatnu Školu bicikliranja 18+ radi cjeloživotne edukacije, upozoravajući da biciklisti spadaju u visoko rizičnu skupinu sudionika u prometu.

Ilustracija   FOTO:Zeljko Puhovski / CROPIX
Piše: HINA

 Udruga je priopćila da statistike govore kako je udio prometnih nesreća s biciklistima u ukupnom broju prometnih nesreća oko četiri posto. "Udio poginulih biciklista u ukupnom broju poginulih osoba u cestovnom prometu iznosi 7,02 posto. Biciklisti su prouzročili 62,5 posto nesreća u kojima su sudjelovali, a za 60 posto prometnih nesreća u kojima su smrtno stradali su bili krivi vozači bicikla", naglašava se.

Iz udruge su upozorili kako se povećanjem broja biciklista na cestama pojavio i problem većeg stradavanja. Naglasili su da je od 2010. do 2017. godine u Hrvatskoj zabilježeno 11.222 prometnih nesreća s biciklistima u kojima je smrtno stradalo njih 203, a teško ozlijeđeno 2685.

U 2017. godini je u EU poginulo 25.300 osoba u prometu, a njih 135.000 je teško ozlijeđeno, upozoravaju.

Polaznicima Škole bicikliranja je istaknuto da je samosvijest važna te su upoznati s aktualnim stanjem sigurnosti biciklističkog prometa, sigurnim načinom sudjelovanja u prometu, relevantnim prometnim propisima, osnovama pružanja prve pomoći, značaju biciklističke infrastrukture.

U sklopu Europskog tjedna mobilnosti na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu održan je i okrugli stol ''Značaj biciklističkog prometa u planovima održive urbane mobilnosti''. U pojedinim europskim metropolama se biciklima ostvaruje i do 40 posto svih putovanja u gradu, što u Hrvatskoj još uvijek nije razvijeno u dovoljnoj mjeri.

(Hina)