Svijet

OTKAZANO DVIJE TISUĆE LETOVA

Oluja Florence odnijela najmanje 5 života, a Filipine pogodio supertajfun

Uragan Florence, prije nego li je prešao u tropsku oluju, uzeo je na istoku SAD-a najmanje 5 života. Istovremeno, Filipini su na udaru supertajfuna, koji je prema svim pokazateljima, opasniji i razorniji od Florence.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Media Servis

 Među poginulima u Sjevernoj Karolini su i majka i beba na čiju se kuću srušilo stablo. Unatoč tome što je Florence, zbog smanjenja brzine vjetra prešla iz uragana u tropsku oluju i dalje predstavlja veliku opasnost. Oluja, čiji je promjer veći od 550 km, sporo se kreće i mogla bi se nad zahvaćenim područjima zadržati više dana, kao i uzrokovati katastrofalne poplave. Razine nekih rijeka već su porasle za 3 metra. Glasnogovornik nacionalne meteorolške službe.

"Želim naglasiti da je ovo samo početak."Najmanje 600 tisuća ljudi ostalo je bez električne energije, a njih gotovo 2 milijuna je evakuirano.

Zbog nevremena su otkazane 2 tisuće letova. Iz Bijele kuće javljaju da će predsjednik Donald Trump sljedeći tjedan obići pogođena područja.

Na drugoj strani svijeta na Filipine se obrušio supertajfun Manghkut koji je već odnio najmanje tri života, a lokalne vlasti poručuju da bi broj žrtava mogao značajno rasti. Sa sobom je donio vjetrove praćene obilnom kišom snage i preko 280 kilometara na sat. Na njegovu udaru naći će se milijuni ljudi, kojima prijete i moguća klizišta i poplave, uzrokovana olujom. Po svojoj jačini tajfun je ekvivalentan uraganu četvrte kategorije, a meteorolozi smatraju da je najsnažniji koji je proteklih desetljeća zahvatio Filipine.