Gospodarstvo

INFLACIJA OD 2,1%

U kolovozu najviše porasle cijene prijevoza i stanovanja

Prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku cijene mjerene indeksom potrošačkih cijena u kolovozu ove godine ostale su na istim razinama kao mjesec ranije. Promatrajući na godišnjoj razini cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u odnosu na kolovoz 2017. više su za 2,1%.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Media Servis

Na godišnjoj su razini najviše pale cijene Odjeće i obuće, i to za 1,6%, čiji je prosječni pad i u kolovozu bio rezultat sezonskih sniženja. Slijede cijene Komunikacija koje su na godišnjoj razini pale za neznatnih 0,1%. Cijene Obrazovanja ostale su na istim razinama kao i prošle godine u kolovozu. Taj je blagi pad niveliran rastom cijena Stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva od 3,4% te godišnjim rastom cijena Prijevoza od 6,2%.

Cijene Restorana i hotela rasle su za 2,4%. Polagano su rasle i cijene Rekreacije i kulture i to na godišnjoj razini u prosjeku za 1,0% zatim cijene Raznih dobara i usluga koje su rasle za 1,4%. Slijedile su i skupine cijena Alkoholnih pića i duhana, koje su u prosjeku veće na godišnjoj razini za 2,9% u odnosu na prošlogodišnji kolovoz. Gledajući strukturu glavnih skupina prema namjeni potrošnje u kolovozu ove godine cijene su u pravilu bile nešto više nego u kolovozu prošle godine.

U državama istočne i središnje Europe trendovi su vrlo slični te se posljednjih mjeseci stopa inflacije kreće između 1% i 4 %, pri čemu se ističe jedino Rumunjska koja bilježi najvišu stopu inflacije od svih zemalja EU10, komentiraju najnovije statističke podatke iz Hrvatske gospodarske komore.