Osječko-baranjska

POVEĆAT ĆE SE I PRODUKTIVNOST

''Saponia'' pokreće projekt ''Smanjenje utroška energije u dijelu proizvodnog pogona'' vrijedan gotovo 4 milijuna kuna

Svjetski trendovi pokazuju rast potrošnje tekućih deterdženata, što zahtjeva veću proizvodnju plastične ambalaže. Kako bi uspješno pratili takve trendove osječka Saponia započela je projekt "Smanjenje utroška energije u dijelu proizvodnog pogona" kojim će stari stroj za proizvodnju boca zamjeniti modernijim i rekonstruirati rasvjetu. Projekt je to vrijedan 3 millijuna i 870 tisuća kuna, a sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj s milijun i 860 tisuća kuna.

''Saponia'' pokreće projekt ''Smanjenje utroška energije u dijelu proizvodnog pogona'' vrijedan gotovo 4 milijuna kuna   FOTO:STV
Piše: Antonio Bunoza / STV

S police trgovine do stola u kućanstvu. Iz perspektive potrošača put proizvoda u plastičnoj ambalaži je jednostavan, a evo kako on počinje.

U proizvodnom pogonu Saponije strojevi neumorono proizvode veliku količinu plastične ambalaže za različite proizvode. Ovakav stroj s proizvodnjom boce kreće iz granulata koji se na visokoj temperaturi tali i stvara početni oblik. Europskim će se projektom on zamjeniti novim strojem, daleko učinkovitijim na više razina.

"Novi stroj kreće iz predoblika, znači preskače tu fazu brizganja granulata koja zahtjeva visoku energiju, preko 200 stupnjeva celzijusa. Mi tu fazu preskačemo, idemo direktno na puhanje boca. Osim toga važno je naglasiti da taj tip stroja ima veće kapacitete i ima manje alate. Fizički su manji alati što znači da su jednostavniji za proizvodnju", kaže voditeljica projekta Dajana Pekarić.

Povećat će se i produktivnost jer je jednostavnija izmjena alata, kažu u Saponiji. Umjesto jedne do dvije smjene na primjer, na novom će se stroju oni za svega par sati izmjeniti za daljnju proizvodnju. A osim novog stroja projektom je uključena i izmjena energetski neučinkovite rasvjete u pogonu. Halogena rasvjetna tijela zamjenit će LED rasvjeta.

"Ovakve smo projekte mi provodili i samostalno bez pomoći Europskih fondova. Konkretno u ovom projektu uštedit će se oko 60 posto energije koje trenutno koristi taj stroj i ova rasvjeta, a s takvim projektima nastavljamo i dalje", kaže direktor proizvodnje Gordan Glavaš.

"Ti projekti su uvijek za nas zanimljivi s obzirom da Saponia uvijek investira u razvoj tehnologije u nove strojeve. Želimo biti u korak s vremenom, a to možemo samo ako smanjimo i investirati u ovakve projekte koji nam direktno donose benefite", dodaje Pekarić.

Godišnje Saponija koja trenutačno zapošljava blizu 900 osoba proizvodi oko 11 milijuna plastičnih čepova i oko 31 milijun plastičnih boca. Kažu kako je proizvodnja plastične ambalaže u porastu u skladu sa svjetskim trendovima koji pokazuju veću potrošnju tekućih deterdženata.