Osječko-baranjska

INVAZIJA ŠTAKORA NA OSJEČKOM SJENJAKU

''Nema rješenja dok se svi ne ujedinimo''

Invazija štakora na osječko naselje Sjenjak sablaznila je javnost.

Sjenjak   FOTO:STV
Piše: Marin Ćurić / STV

Nema rješenja dok se svi ne ujedinimo, poručuju iz HDZ-a pozivajući sve službe na akciju u četvrtak od 16 sati. 

Veliki broj poziv građana, snimke na internetu... HDZ je odlučio reagirati tako što poziva sva mjerodavna poduzeća i službe u četvrtak u 16 sati na mjesto gdje je najveći problem glodavaca, da svi zajedno na što bolji način probaju riješiti ovaj problem.

"Službe koje pozivamo su predstavnici nadležnih Upravnih odjela Grada Osijeka, Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, tvrtke koje obavljaju deratizaciju u suradnji s gradom, Veterinarske službe zadužene za zbrinjavanje lešina, komunalne tvrtke Unikom i Vodovod kao i tvrtke koja je zadužena za upravljanje ovim zgradama", kaže predsjednik TO HDZ Novi grad Luka Došen.

Razgovarali su i s predstavnicima stanara dvije najkritičnije zgrade, Sjenjak 21 i Sjenjak 23, a ovo je postao prioritetni problem ovog stambenog naselja. Na ovaj način ne prozivaju i ne kritiziraju, kažu, već žele pronaći model i rješenje kako što skorije riješiti problem naših građana. Dok god su se rješenja tražila na parcijalan način, problem glodavaca nije riješen, pa tako ni 2015. godine tijekom prošle najezde – podsjećaju iz gradske četvrti.

"Prema povratnim informacijama, sutra će se sve ove službe i odazvati očekujemo da se u 16 sati uđe u ove zgrade, da se provjere tzv. meke kutije sa otrovom, da se otvore kanalizacijska okna, šahtovi, odvodi, također da se postavi otrov tamo gdje je potrebno", kaže Ivan Karalić, predsjednik Vijeća gradske četvrti Novi grad.

Na zelenoj površini ispred zgrada 21 i 23, glodavci su sebi stvorili mrežu rupa i tunela. U HDZ-u smatraju kako je potrebna i edukacija sugrađana kako svojim ponašanjem ne bi pridonosili povećanju broja glodavaca. Dosadašnje deratizacije nisu bile dostatne.

"Sudeći po broju štakora koji se mogu zamijetiti na gradskim ulicama, i to moram reći izgleda nije izoliran slučaj samo ovdje na Sjenjaku, očigledno da nije dostatno. Upravo stoga ovako veliki broj glodavaca zahtjeva izvanredne postupke i samim time izvanredne mjere postupanja", kaže predsjednik Odbora za zdravstvo GO HDZ Osijek dr. med. Domagoj Drenjančević.

A jedna od njih je u červrtak od 16 sati. Kako će nakon nje postupati pojedini stanovnici zgrada i hoće li i dalje bacati hranu na javne površine?