Osječko-baranjska

SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

Aktualni sat donio pitanja o izgradnjama škola, štrajku u Leistritzu, Zračnoj luci Osijek...

Izgradnja dvije škole, štrajk u Belišćanskom Leistritzu, stanje u Zračnoj luci Osijek nakon najavljenog odlaska tvrtke Eurowings – sve to i još nekoliko tema obilježili su aktualni sat osječko-baranjske Županijske skupštine. Promjena ima i u radu Regionalne razvojne agencije koja je još jedan korak bliže transformaciji u javnu ustanovu. Krenimo redom.

Sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Izgradnja dvije škole bile su u fokusu vijećničkih pitanja županu Anušiću. Prva od njih je Srednja škola Donji Miholjac.

"Ja vas kao najodgovorniju osobu izvršne vlasti u županiji pitam, kada kamen temeljac i kada završetak škole? U ime ne jedan nego stotine njih pitaju me, iz naših sela. Slavonija odumire, broj učenika pada. Škola miholjačka je ponos našeg grada, generacijama!", rekao je SDP-ov Željko Macanić.

"Nova škola ima gotovu projektnu dokumentaciju, treba je revidirati jer je dosta stara i na neki način dogovoreno je da bi u iduće 2 i pol godine, maksimalno 3, Srednja škola u Donjem Miholjcu bila napravljena, znači to je dogovor na najvišoj razini, sa ministricom Divjak, sjeli smo dogovorili smo...", odgovara osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Prva gimnazija Osijek druga je škola čija je izgradnja također u planu. Podsjećamo, jedna banka i Grad Osijek donirali su zemljište. Kreće se u izradu projektne dokumentacije.

"Vjerujem, do kraja godine, početkom iduće godine, 2. ili 3. mjesec bi trebali bi imati kompletnu dokumentaciju, priču gotovu i početi sa izgradnjom jedne od najmodernijih škola i najvećih, Prve gimnazije, ovdje u Osijeku", rekao je župan.

Čula se pokoja i o štrajku u belišćanskoj tvrtki Leistritz i vijećnika je zanimalo kakav je stav županije po tom pitanju.

"Ovaj slučaj je još žalosniji što direktor koji je čovjek iz Njemačke navodi u jednom dokumentu da je sasvim normalno u Slavoniji i Baranji imati plaću od 3500 do 4000 kuna. Recite vi meni kakva je to izjava? To je poniženje ne samo svih radnika, nego svih nas. Danas imamo jednog sličnog junaka u Belišću koji isto tako sjedi u direktorskim prostorijama, a radnici štrajkaju. Pa mene zanima župane hoćete li podržati taj štrajk?", pitao je Andrej Jurić (Živi zid).

Leistritz je privatna tvrtka i ima svoju politiku – podsjetio je župan Anušić, no i dao naslutiti u kojem smjeru tržište rada na istoku Hrvatske ide.

"Ako je pitanje upućeno je li načelno moralno ili na bilo koji drugi način ti radnici imaju podršku, apsolutno da imaju. Ono što se sad desilo, a to je apsurd, to je da više nemamo radnika ovdje, masa tvrtki traži radnike, ali ne može ih pronaći jer nitko više ne želi raditi za 3000 kuna To je u biti, iz te teške situacije, možda jedna dobra stvar. I sada masovno poslodavci i mali i veliki dižu plaće i pokušavaju radnike zadržati na ovom području jer su napokon i oni shvatili da bez kvalitetnog radnika ne možete odraditi posao, ni onaj koji ste ugovorili niti onaj koji mislite u budućnosti ugovoriti", odgovara župan.

Kašnjenje, a moguća i potpuna obustava EU projekta aglomeracije Valpovo-Belišće koji obuhvaća rekonstrukciju cjelokupne vodovodne i kanalizacijske mreže područja Valpova i Belišća, sustava odvodnje Petrijevci, Bizovac, Koška i Marijanci, pročišćivača otpadnih voda i izgradnju uređaja za pitku vodu, ukupne virjednosti 37 milijuna eura, bez PDV-a, od čega je 70% sredstava iz EU fondova.

"Stoga vas molim da svojim autirtetom kao župan i član u Upravnom vijeću Hrvatskih voda, potaknete njegovu realizaciju koja kasni jer znamo da je početak bio predviđen još početkom 2017. godine, a planirani završetak radova 2019. godine", kaže Srđan Igali.

Svi projekti aglomeracije su u ozbiljnim problemima, a neke ćemo uspjeti izvući iz situacije raskida ugovora, odgovorio je župan, europski fondovi ne shvaćaju se ozbiljno, a projektna dokumentacija za ove projekte nije izrađena na vrijeme i nije spremna, a novac je spreman.

"Slijedeći sastanak je vrlo brzo, ponovno sa generalnim direktorom Hrvatskih voda u ovom slučaju na taj sastanak idu predstavnici Valpova i Belišća, gdje se nadam da ćemo saznati neke informacije koje će nam dati ohrabrenje da će se taj projekt aglomeracije Valpova i Belišća završiti", ističe župan.

Neugodna vijest o iznenadnom prestanku prometovanja zrakoplovnih linija tvrtke Eurowings iz Osijeka ka Stuttgartu i Kelnu od kraja listopada, unatoč njihovoj dobroj popunjenosti, također se našla na aktualnom satu.

"Smatram da gubitkom ovakvog jednog njemačkog partnera, moramo svi biti zabrinuti i ako Grad kao suvlasnik zračne luke sa 25% suvlasništva nisu reagirali, zahvaljujem gospodinu županu na svemu što će učiniti kako do toga u krajnosti ne bi došlo", kaže nezavisni Denis Ambruš.

Zračna luka Osijek ima potencijal, ali on nije dovoljan. Zračna luka mora se proširiti, kako terminal, tako i pista – odgovorio je župan.

"Jedan od temeljnih ključnih projekata koje tražimo od Vlade RH je rekonstruckija, proširenje, obnova Zračne luke u Osijeku te njen status kao takav koji se mora popraviti, subvencije od strane Vlade ne mogu biti veće nego što jesu, jer to je regulativa EU, ministarstvo ne može subvencionirati svoju zračnu luku jer je ona njegovo vlasništvo 55%", odgovara župan.

Nakon aktualca, vijećnici su se bavili gašenje Regionalne razvojne agencije i njezinim pretvaranjem u Javnu ustanovu. Podsjećamo, Grad Osijek prodao je županiji svoj udio za milijun i 700 tisuća kuna. Financiranje javne ustanove bit će 80% od resornog ministarstva, a ostatak iz županijskog proračuna.

"Broj djelatnika javne ustanove će rasti iz razloga što ćemo morati pokrivati svih 42 jedinice lokalne samouprave, a očekuje se da ćemo u novom financijskom razdoblju baš biti mi ti koji će objavljivati natječaje prema općinama i gradovima, mi biti ti koji će ocjenjivati te projekte te kasnije kontrolirati samu provedbu projekata na terenu", kaže Stjepan Ribić.

Županija tako nije dobila samo ured u Briselu već, puno važnije, tim projekt menadžera koji znaju kako pripremati EU projekte, prijavljivati ih i provoditi, a kako bi mogli nastaviti an privlačenju novca iz fondova Europske unije.