Osječko-baranjska

RURALNI RAZVOJ

Tri općine dobile sredstva za sufinanciranje projektne dokumentacije važnih projekata

Troškovi projektne dokumentacije često su prva i nepremostiva prepreka za općine koje žele graditi nove objekte na svom području. Kako bi dobili mogućnosti za njihovu realizaciju Osječko-baranjska županija sufinancira izradu projektne dokumentacije za provedbu mjere 7 iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske. Ugovore o sufinanciranju potpisali su načelnici općina Donja Motičina, Podravska Moslavina i Đurđenovac.

Tri općine dobile sredstva za sufinanciranje projektne dokumentacije važnih projekata   FOTO:STV
Piše: Antonio Bunoza / STV

Osječko-baranjska županija predvidjela je ukupno milijun i pol kuna za sufinanciranje projektne dokumentacije jedinicama lokalne samouprave, od čega je do sada iskorišteno oko 600 tisuća kuna. Čulo se to prilikom potpisa novih ugovora o sufinanciranju za projekte u tri općine ove županije.

"Ovo je dobra stvar gdje oni mogu ostvariti do 50 posto ulaganja, konkretno ovdje sada Đurđenovac će ostvariti potporu od 120 tisuća kuna, a projektna dokumentacija košta 240 tisuća kuna. Za njihov proračun to su veliki novci. Mislim da je to dobro", kaže Goran Ivanović, zamjenik župana osječko-baranjskog.

Tim projektom u Đurđenovcu žele dograditi Dječji vrtić Jaglac koji trenutačno prima 80 djece.

"Mi smo ga energetski obnovili prije nekoliko godina, međutim potrebna je jedna dogradnja i rekonstrukcija za izradu određenog prostora za boravak djece i jednu dodatnu jasličku skupinu što će sigurno popraviti uvjete boravka djece i rada odgojiteljice u dječjem vrtiću", kaže načelnik Općine Đurđenovac Hrvoje Topalović.

Vrtić je prioritet u ovom slučaju i u Donjoj Motičini koja želi unaprijediti višenamjensku zgradu u kojoj se nalaze i udruge. Županija je za projektnu dokumentaciju u ovom slučaju dodijelila 82 tisuće kuna.

"Znamo da je to velika potreba, da je to poboljšanje kvalitete života i to je dan nam mladi ostanu u Općini Donja Motičina. Evo hvala Bogu kod nas nije toliko izražen odlazak, ali se bojimo da može doći do toga. Znači moramo stvoriti preduvjete da imamo taj vrtić, da imamo jaslice", kaže načelnik Općine Donja Motičina Željko Kovačević.

U Općini Podravska Moslavina rade na projektima kojima žele stvoriti uvjete za razvoj turizma, za što su ovom prilikom dobili 70 tisuća kuna.

"Biser prirode, 10 kilometara Drave pored koje ova biciklistička staza ide. Stremljenje nam je da idemo u smjeru turizma, odnosno ovaj se cijeli projekt veže na šetnice i ostalo, a veže i nešto radnih mjesta kroz drugi projekt, Karaule takozvani", kaže načelnik Općine Podravska Moslavina Zdravko Šimara.

Županija poziva sve načelnike i gradonačelnike da se jave za nove projekte jer još ima oko milijun kuna predviđenih za sufinanciranje dokumentacije do kraja godine. Uvjet je da su se javili na Mjere ruralnog razvoja Republike Hrvatske.