Gost komentator

PROF. NEDELJKO BOSANAC

U slučaju pobjede na izborima eto hrvatskoj osječki scenarij urušavanja

"Raspamećeno građanstvo jedva čeka izvanredne izbore i eto haenesovaca na vlasti. E', tada kreće hrvatski preporod. Ma, molim, zar ne vidite da su haenesovi već upriličili 'Izborni stožer'. Haenesovi i showman g. Vrdoljak su već danas u 'niskom startu'. U slučaju pobjede na izborima eto hrvatskoj osječki scenarij urušavanja. Što se može očekivati kao dobar rezultat za zemlju ukoliko znate da je 'savjetnik' gradonačelnika Osijeka izravno odgovoran za urbano, gospodarstveno i demografsko urušavanje grada. Ukoliko građani biraju haenesove, eto urušavanja i zemlje", kaže prof. Bosanac u svojoj kolumni.

Prof. Nedeljko Bosnac   FOTO:STV
Piše: prof. Nedeljko Bosanac

Neki Hrvati nisu u stanju odvojiti sebe od države. Ipak, ima ih! Hrvatska predsjednica?! Predsjednica se brine o radnim mjestima u BiH, dok već danima šuti o radnim mjestima u brodogradilištima Uljaniku i 3. Maj u Hrvatskoj. U međuvremenu se otkrilo i čime se predsjednica bavi dok traje drama u vezi brodogradilištima Uljanik i 3. Maj. Predsjednica je na doktorskom studiju u Dubrovniku? Kažu svoj boravak i školovanje u Dubrovniku plaća sama. Čini se da ima oko doktorata toliko obaveza da jednostavno nije stigla reći išta u svezi brodogradilišta Uljanik i 3. Maj. Dobro, nema  li i tu sukoba interesa? Pa, gledajte dok cijela zemlja suosjeća s radništvom tih brodogradilišta, premijer vuče, ne baš razborito političke poteze i ne samo u svezi tih brodogradilišta, a predsjednica s ruksakom na leđima provodi studentske dane u Dubrovniku? Odlično!? Znate što sam primijetio na studentskom  stylingu predsjednice? Na njezinim leđima isticao se ruksak. Na licu ruksaka posebno je istaknut hrvatski grb kao naljepnica. Taj styling daje poruku da je predsjednica uredna studentica koja se netom iz 'studentske menze' uputila na obavezno predavanje. Ima li predsjednica i studentica zadaću voditi brigu o zemlji i radništvu? Ne mislim da ona i može sugerirati premijeru što i kako treba Vlada i nadležni ministar gospodarstva raditi glede 'gladnih radnika i njihovih obitelji', građana Rijeke i Pule. Ali?! Držim da ne bi trebala sletjeti na aerodrom u Rijeci ili Puli i u vojnoj odori poslati poruku da se 'Hrvatska brani iz Pule/Rijeke' jer je neodrživo da oko 6 tisuća radnika i njihove obitelji trpe bez zarađenog novca za svoj pošteno odrađeni posao i rad. 

Uostalom, nacija je posve sigurna od 'prodora' migranata iz BiH. Uspjela je predsjednica 'nenajavljeno', u kasnijim noćnim satima i još nakon Dubrovnika, obići naše graničare u maniri vojnog zapovjednika samo bez poruke kao iz Afganistana. Sada je njoj bilo teško izgovoriti da se 'Hrvatska brani na njezinim granicama'? Razumljivo mi je to. Ali teško mogu prihvatiti njezino političko 'slijetanje s cvijeta na cvijet'. Nikako da predsjednica odleti u Pulu i Rijeku?

Pustimo Dubrovnik i hrvatski granični problem s tisućama migranata. Biti će onako kako je gđa Merkel uputila premijera.

Vratimo se „političkoj estradi“ u liku g. Vrdoljaka. Urbi et orbi predsjednik svih haenesovaca u vlasti i Vladi bez krzmanja kaže: "Pokazali smo kako se ozbiljno vodi politika". Okrećem se oko sebe i mislim jesam li u Irskoj, već?! Naime, već svoj pogled usmjeravam prema Irskoj i/ili engleskoj i nekako mislim je li je tamo spas za nas Hrvate? Kad predsjednik haenesovih članova Vlade urbi et orbi reče: "Pokazali smo kako se ozbiljno vodi politika". Ne, nemoguće da nisam zamijetio da je u nas haenes uozbiljio politiku hadezeovaca. Pa zašto se onda sve urušava, zašto se radništvo diglo, zašto inteligencija šuti ili se iseljava i zašto stranke propadaju? Ma, nije moguće da je tako ozbiljno kretanje ka krupnim političkim problemima sve "uozbiljeno" radom u Vladi hadezeove vlasti?

Ma, moje mišljenje o predsjedniku haenesovaca suglasno ću prenijeti iz poruke prof. Zvonimira Maković. On nije čak ni šokiran ni iznenađen izrečenim Vrdoljakovim samohvalama, već jednostavno, kirurški precizno kaže: ''U svojoj jadnoj pameti on vjeruje da svi zaboravljaju, a ljudi obično ekstreme pamte. A Ivan Vrdoljak je ekstreman slučaj koji doseže rekord u beskičmenjaštvu. Međutim, Vrdoljak nije jedini''. Suglasan!

I sad, na TV-e gostuje gospođa s naglaskom izgovorene riječi tako da se dobije akustični dojam kako ispred vas slušate gđu predsjednicu. Nakon gostovanja pomoćnice ministrice obrazovanja Lidije Kralj na TV-u još sam pesimističniji oko obrazovne reforme. Kako ne bih bio kada je svu krivnju za kašnjenje ta pomoćnica ministrice prebacila na nastavnike. Na upit zbog čega dio nastavnika i učitelja nije zadovoljan edukacijama koje im je Ministarstvo osiguralo, jer smatraju da ih nije bilo dovoljno, Kralj je također ponudila vrlo općenit odgovor. Rekla je da možda ti nastavnici jednostavno nisu spremni. Pa, 'nastavnici nisu spremni', a toko će onda sprovesti obrazovnu reformu? Vrdoljak, Divjak, Vlada, djeca? Ma, ne, sve će to 'uozbiljiti i pozlatiti' g. Vrdoljak.

Uostalom, raspamećeno građanstvo jedva čeka izvanredne izbore i eto haenesovaca na vlasti. E', tada kreće hrvatski preporod. Ma, molim, zar ne vidite da su haenesovi već upriličili 'Izborni stožer'. Haenesovi i showman g. Vrdoljak su već danas u 'niskom startu'. U slučaju pobijede na izborima eto hrvatskoj osječki scenarij urušavanja. Što se može očekivati kao dobar rezultat za zemlju ukoliko znate da je 'savjetnik' gradonačelnika Osijeka izravno odgovoran za urbano, gospodarstveno i demografsko urušavanje grada. Ukoliko građani biraju haenesove, eto urušavanja i zemlje.

Taj pojam 'savjetnik' iznimno je bitan za spas zemlje. Razvidno je da svi siromaše ali savjetnici ne. Oni se i dalje bogate. Tako npr. tri mjeseca poslije poznate premijerove izjave da svi 'novac vrate' savjetnici i dalje primaju naknade u koncernu, a posljednji podaci govore da od 817 milijuna kuna ukupnih troškova Izvanredne uprave od početka na savjetnike je otišlo najviše, 495 milijuna kuna. Ostalih 322 milijuna potrošeno je na plaće, otpremnine, nagrade vjerovniku, porezne i revizorske usluge, režijske i druge troškove.

I da završim osvrt na vladajuće i političkoga showmana Vrdoljaka: "Političar koji bi trebao biti ogledni primjerak na satu ‘Politike i gospodarstva’ zbog laganja i pretrčavanja u tabor vladajućih pokušava se nametnuti kao ključna snaga za provođenje kurikularne reforme, a činjenica da mu se to dopušta govori dovoljno o tome koliko je Vladi A. Plenkovića stalo do odgoja i obrazovanja", piše Đurđica Klancir

Miroslav Krleža, (Aretej): "Ni nas ne će nitko razlikovati od naših ubojica kad se jednog dana s njima nađemo na nebeskoj cocktailparty kao ravnopravni partneri. Zapravo odvratna istina." To će tek biti teška vremena?! Upravo kao i vremena u kojima su nacionalisti doveli naciju do gladi. Esad Bajtal: "Interesne igre velikih majstora lažnih etnodemokratija". Ili, „Kako su nacionalisti doveli naciju do gladi“.

Već duže vrijeme niti slova o ministru zdravstva. E', tek tu i tamo njegovo 'isposničko lice' pojavi se na teve i uz umirujući glas iscuri riječca, polako? U našem 'slavonskom sokaku' tek jedan ili dva glasa razbora od strane liječnice i liječnika što se pomiriti ne mogu s prijetnjom ministra zdravstva, upućena Strenji Linić, Petrovu i Jovanoviću. Naravno, odmah sam na facebooku napisao pismo gđi dr. T. Mirošević. Pismo prenosim u cijelosti: " Uvažena Tea, u demokratskim društvima taj lik bi bio odmah smijenjen s mjesta ministra. Budući da se ovdje radi o hrvatskom društvu i vlasti što je cijelu naciju sa svojim radom dovela do tzv. 'Opće krize' ne treba se čuditi da 'Bogu bojazan' g. Kujundžić koristi tzv. 'Model sile kao model razvoja'. Taj lik na hrvatskoj političkoj pozornici može prijetiti i svoju prijetnju pokušati ostvariti. Međutim, taj lik nije niti svjestan koliko je ograničen. Čitam kako je dobar liječnik, a loš političar? Znate tako isuficijentni lik ne može biti dobar niti na jednom području? Javnosti prikazuje svoj kršćanski odgoj i obraća se Hrvatima koristeći iskrivljeni 'Korijenski jezik'. Niti dostatno razumije Bibliju, niti pravilno koristi 'Korijenski jezik'. E', da zna poruke iz Biblije ne bi koristio osvetu 'zub za zub', niti 'oko za oko'. I, da zna 'Korijenski jezik' ne bi se gubio u padežima.

Dakle, nije potrebno da i Vi Tea nudite svoju licencu. Potrebno je samo više angažirati se u javnosti i pokazati vašim kolegama da Hrvatska nije i ne može biti Kujundžićeva babovina, e' pa će on u svom dvorištu raditi što hoće.

Istodobno, ne postoji niti jedan pravni razlog da se njegova prijava, čak i prihvati i da se istu procesuira jer javno izgovoren politički stav prijavljene gospođe i gospode je bio infavorem usmjeren k boljitku nacije, motreći sve preko politike zaštite svakog člana te nacije u zdravstvu, zdravlju i šire.

Dakle, g. Kujundžić bi trebao što prije uzeti 'Bibliju u šake', a ne suludo maltretirati svoje kolege prikazujući sebe kao političkog moćnika koji pokušava zakonske odrednice prilagoditi sebi i svojoj sujeti, e kako bi prikazao sebe važnim.

Uostalom, taj lik često koristi: ' Bog sve vidi' i 'Bog sve zna'. Lako ću za Boga, njemu se kršćanin okreće licem. Ali kako da to shvati naš 'političar' i još ministar? Hej!".

prof. Nedeljko Bosanac

Stavovi izraženi u ovom tekstu stavovi su autora, i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Republika.eu.