Osječko-baranjska

''GRAD KOMARACA'' POD NAJEZDOM KUKACA

Osječane od najezde stršljenova spašavaju volonteri

Iako je Osijek poznat kao "grad komaraca" ove bismo ga godine mogli preimenovati u "grad stršljenova". Najezda ovih kukaca iz porodice pčela sve je veća na području Slavonije i Baranje, a mnogi koji se susretnu s gnijezdima stršljenova ne znaju kako reagirati. Na njihovu sreću s njima se neumorno bore pčelari volonteri.

Stršljenovi   FOTO:STV
Piše: Nikolina Ćosić / STV

Najezda stršljenova u Slavoniji i Baranji sve je veća, a stručnjaci upozoravaju da da bi se, bez tretiranja, kroz nekoliko godina njihov broj mogao izjednačiti s brojem muha. Najveću opasnost predstavlja križanac domaćeg i azijskog stršljena koji je iznimno otrovan i opasan za ljude.

"To je indijski stršljen, ali je to beba. Znači ta beba za 5 dana bude kao moj mali prst, znači te veličine, a ovo je mutant. To je mutant koji je od njega 50 puta otrovniji", kaže pčelar volonter Ivica Mišin.

Zbog otrova, ali i velikog broja gnijezda koja su na naše području važno je reagirati na vrijeme, ali i na pravi način. Upravo to učinili su osječki volonteri koji su od travanja do danas uništili čak 567 gnjezda, od čega dvjestotinjak u Osijeku. Kako su kazali nije lako, jer neka gnijezda znaju biti veća i od metra, a ništa se ne može učiniti kako bi se stršljenove spriječilo da ih izgrade.

"Znači preventive nema. I ja bih molio sve građane, sve ljude, nemojte se upuštati u nikakve samostalne akcije. Nema, preventiva je najjača trovalentni tim i ekstremna doza se mora odraditi da bi se uništili!", dodaje Mišim.

S obzirom da su do sada volonteri Ivica Mišin i Stipica Čičak uklanjanje gnijezda stršljenova obavljali o svom trošku, grad im je danas uručio primjerenu opremu za rad kako bi im, barem resursno olakšali posao. No, svoj posao i dalje će obavljati besplatno, a posla će zasigurno imati jer najezda će trajati do prvog većeg temperaturnog minusa. No, straha od sršljenova Osječani više ne moraju imati jer Ivici i Stipici mogu se za pomoć javiti u bilo koje doba dana ili noći na broj 098 175 40 50.